Followers

15 January 2010

Papan kekunci komputer penyebab selsema?


Berapa kalikah rakan-rakan blogger semua membersihkan papan kekunci / keyboard komputer? Sebulan sekali? beberapa bulan sekali? setahun sekali? atau tak pasti kerana hanya tunggu masa rajin saja baru mencucinya? hehe.. aku senyum memikirkannya.


Kelmarin aku beli majalah Harmoni keluaran terbaru (15 Januari). Satu ruangan halamannya ada memetik kajian yang diketuai oleh ahli mikrobiologi British, James Francis. Menurut beliau, papan kekunci komputer / laptop perlu dibersihkan. Jika tak ia akan lebih kotor daripada tandas dan dikatakan mempunyai bakteria yang selalunya suka menempel pada sesebuah tandas duduk.


Aku tertanya-tanya... satu perbandingan yang agak keterlaluan bagi aku. Papan kekunci lebih kotor daripada tandas? Begitu sekali kotornya. Benarkah kajian ini?


Kajian yang dilakukan di beberapa buah pejabat di United Kingdom menunjukkan bahawa papan kekunci menjadi sarang bakteria seperti bakteria Escherichia coli dan staph yang boleh memudaratkan kesihatan. Kajian itu mendapati kuman-kuman tersebut boleh menganggu bahagian usus dan hidung seseorang. Kesannya seseorang itu boleh mengalami keracunan makanan dan juga selalu selsema. uisss..


Nampaknya kita semua, yang selalu di alam maya ini kena ada jadual membersihkan papan kekunci komputer. Begitu juga aku. Kadang-kadang itu bila nampak kotor baru mencucinya. Kadang tu hanya sebulan sekali. Itupun kerana tidak suka melihat bekas jari jemari tangan yang meninggalkan bekas di papan kekunci. Apatah lagi, papan kekunci laptop aku berwarna agak cerah. Walaupun tangan bersih (pada pandangan mata), tapi hakikatnya lama-kelamaan ada juga le bekas jari-jemari yang tertempel pada papan kekunci.


Perkara ini nampak remeh saja tapi demi kesihatan.. Jom kita cuci papan kekunci sekarang juga …


30 comments:

Marzalina said...

alamak...betul ker? lama intan tak cuci keyboard komputer ni..mesti banyak baktiria...huhuhu...nak cuci lah tiap2 hari lepas ni...patut la intan selalu bersin ajer!

tq bg info ni...

blueCITY said...

heeeeeeeeeeeeeee...
kat skrin monitor flat saya ada penyapu habuk utk pc n labtop saya, tapi jarang gak diguna,
mmg dibeli utk sapu2 habuk2 kat keybod la,
5s punya pasal la kan
heeeeeeee

tq for sharing the info
patut la i selalu selesema
saya mmg alergik dgn habuk

Zyma Da` Catwoman said...

Salam Cikgu Rashid yg romatik ituuuu.....

Memandangkan sy ni suka pd kebersihan, sy kerap jugak lap keyboard lappy sy.

Huhuhuhu......

**Cikgu busy ke skrg nihhh?

PinQib said...

takut nye.
x penah dalam satu bulan.
ok.
petanh ni msti kasi cuci nte

Rashid said...

Marzalina
hehe.. tule intan. Cuci k..
Sebenarnya saya dah dapat agak. Intan mesti 5 tahun dah tak cuci.. ahakss!!!

Rashid said...

bluecity
Nak buat camana kan. Kemalasan melampau menguasai diriku.. haha!!
Lepas ini jangan tangguh lagi k. Terus cuci. Bukannya lama tak sampai 5 minitpun..

Rashid said...

Zyma
uissss adaje dia ni..
Iyala kan. Salon kecantikan ada.. mesti tuan punya kedaipun sangat pentingkan kecantikan..

** kebizian? (macam tau-tau je zyma ni…). naper zyma. Nak ajak saya pergi lunch ke? boleh boleh.. **

Rashid said...

Pinqib
uiss nasib baik baru satu bulan. Ingatkan satu tahun.. adoii.. nampaknya ramai senasib ni.

asyfiqaz said...

oh tidak..
macam ni terpaksa la pakai glove time nk gune laptop..
hahaha..
*mcm keterlaluan je!*

HonEyBuNNy said...

seminggu sekali cuci....gna bulu ayam....nak selalu cuci hari2 la..ihih

Rashid said...

asyfiqaz

hehe.. glove time?. bagus juga idea tu. Tapi camana ek nak gunanya. tak pernah dengar pula.

Rashid said...

Honeybunny

wahh!! seminggu sekali. kira tersangat rajin tu ila. Susah nak jumpa serajin ila ni.

cikTi said...

la,.

ore klate.,.

uhu,.
ari tu beli cleaning kit,.
oleh itu,sntisa rajin bersih laptop.

Arianni said...

Salam,

Eeee..dh bersarang agaknya bakteria kat keyboard laptop Ari ni..
Kena cuci selalu nampaknya..hehehe

MaizaC'Joe said...

Salam

maiza pun lama tak cuci keyboard.. ya la.. jari2ku pun dah mampu menyucikan keyboard tue.. tak habis2 memetik.. kdng tue tengok juga la.. habuk di celah2nya.. main tiup2 ja.. hee.. baru ja beli yg elektronik utk cuci keybord.. padahal xgunakan pun.. beli coz nmpak cute... erk!!..

Rashid said...

cikTi

la ore klate. hehe.

Naper ngan ore klate cikti?

Rashid said...

Arianni

Ari, saya rasa dah setahun 2 bulan ari tak bersihkan keyboard tu. kan kan..

Cikgu Adham said...

salam..
hehehhe kawe pun x pernah cuci keyboar.. sekadar tiup2 lagu tu jah keh keh keh..

pasni kena lebih berdisiplin ckit la

BEiB said...

Salam...
sambil sambil vacuum karpet/lantai...vacuum la kibod ni...heheh..
gerenti cuci bersih..

Marzalina said...

hahha..mana da sampai 5 tahun xcuci..baru keja sini 2tahun...tu pun 5 bulan sekali baru cuci hehehehhe :p

Rashid said...

Maiza
haha!! sayapun. Rasanya ada 2 jenis pencuci saya beli. Dah lama beli. guna je baru.. bukan malas tapi tak terlintas. Leka.. asyik duk menaip je..

Rashid said...

Adham
salam ..
hah! ini lagu bagus. Main tiup jer.. jimat masa jimat tenaga.. adoii..

Rashid said...

Beib
Ketawa saya beib. Canggih gitu. Guna vacuum..
Rasanya bukan setakat habuk masuk dalam vacuum. siap dengan laptop sekali masuk .. hehe

Rashid said...

Marzalina
eeee intan. sama le tu. ke tak boleh? Ada juga huruf 5. 5 tahun .. 5 bulan.. kira sama le tu. janji 5. haha!!

intan, thanks..

Wawa_Nadwa said...

bile baca entry cikgu ni baru wawa perasan.

patutla wawa kerap bersin je kat opis ni, padahal akak cleaner dh bersihkan tempat wawa. Rupenya keyboard ni yg lupe nk bersihkan.
hehehehhehe!~

Rashid said...

wawa nadwa
hehe.. tau. Memang dah tau lama. Sejak zaman sekolah dulu-dulu lagi.. Kan wawa ni orangnya rajin.. kan kan.

Putri said...

tapi sukarlah cikgu nak bersih kat dalam2 tu.. kalau lap kat atas, die masuk kat celah2.. kene cungkil satu2 dan pasang balik baru bersih..

Rashid said...

Putri
uiss. mana ada putri. alaa bersih ngan berus diapun dah okey..

Putri said...

hehehe.. kalau tahun lepas putri cungkil satu2 ngan adik..
bersihkan kemudian pasang balik.. tp thn ni dah malas.. gunekan penyapu bulu yg dikhaskan tuk keyborad tuh jerk.. tp nmpk mcm xla sebersih cungkil satu2 :P

Rashid said...

Putri

cabut satu satu?. adoii.. sampai gitu sekali ek. Tapi tak rosakke cungkil satu satu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Search