Followers

12 February 2010

Pakaian baru boleh menyebabkan kematian?


Apa yang anda lakukan apabila membeli baju baru? Terus memakainya atau mencucinya terlebih dahulu? Jika anda jenis individu yang suka memakainya terus tanpa mencucinya dahulu, anda dicadangkan mengubah kebiasaan ini!!


Wah!! terkejut aku bila baca statement terbaru dari Majalah Harmoni yang aku beli kelmarin. Memanglah sebelum ini aku pernah dengar, sebelum pakai baju yang baru dibeli kenalah cucinya terlebih dahulu. Tapi ingatkan tidaklah bahaya sangat. Sekadar gitu-gitu saja.


Sebenarnya apa bahayanya memakai baju baru tanpa mencucinya? Satu kajian oleh Jabatan Mikrobiologi dan Imunologi, Universiti New York, Amerika Syarikat, menemui banyak bakteria pada pakaian yang baru dibeli. Penemuan ini adalah dengan menggunakan sample pakaian baru yang terdiri daripada pelbagai jenis seperti seluar panjang, pakaian dalam dan baju yang dibeli dari kedai pakaian yang berbeza.


Ketua Penyelidik, Dr. Phillip Tierno, menjelaskan bahawa kuman dan bakteria mampu bertahan pada pakaian sehingga berbulan-bulan lamanya. (Uisss bahayanya).


Antara kuman yang ditemui pada sehelai jaket ialah feses dan bakteria kulit. Pada pakaian sutera, ditemui bakteria yang biasa dijumpai di vagina, kuman dan najis. Kehadiran kuman dan bakteria ini boleh menyebabkan cirit-birit kepada sesiapa saja yang mencuba dan membelinya. Bahkan ia boleh membawa kepada kematian sekiranya pakaian tersebut memiliki virus berbahaya seperti norivirus (apa jenis virus ini?) dan bakteria Methicillin-resistant staphylococcus aureus (MRSA).


p/s – Baca nama virus / bakteria itupun dah rasa seram… lebih seram dari H1N1. Nampaknya kena hati-hati ini terutama kepada teman-teman blogger perempuan. Mengapa perempuan? Faham-faham sajalah. Diorang inikan bila mencuba pakaian baru kat kedai pakaian, hendaknya 5 - 6 pasang sekali cuba. Itu sekali cuba. Kalau 2 kali cuba? hehe. Jangan marah ek.. hari jumaat ..

49 comments:

Aidi-Safuan said...

tuh la pasal. biasa kalau beli kat bundle jer teros basuh. tak tau plak baju baru kat mall pon kena basuh gak. hurm..

pB said...

Salam



Thx for the maklumat.
Memang nok keno berhati hati sungguh lonni nie

~ ReD ~ said...

kalau saya, pakaian yang baru beli, memang basuh dulu b4 nak pakai..;)walaupun memang dalam kotak @ plastik!

dah biasa.. geli pun yer sebab ntah berapa ramai n ntah sapa2 la pernah sarung pakaian tu..:D

kena penyakit kulit berjangkit..x ke naya?? hehe

nuyue said...

thank 4 the info
lps ni kena laa basuh dulu sebelum pakai

Aura Khalifah said...

alamak..takutnye...b dah la suke pakai terus..

nurarinab said...

betul2..saya akn gatal2 jika tidak mencuci dahulu baju yg baru dibeli

ann frendly said...

Aiyooo..
sebelum ni kalau beli baju baru syg nak basuh sbb bau kedai... terus pakai aje..
lepas ni dh taknak camtu lagi...
harus basuh.. nak basuh gan sabun dettol..

takot2...

Ada Ayrissa said...

really good info..
tima kasih cikgu...
:)

Rashid said...

Aidi safuan
Rasanya kat mana-manapun.. janji baju baru kena basuhle. kan semua itu dari kilang. Rasanyalah..

Rashid said...

pB
hehe.. kecek kelate ek.
Yup kita kena hati-hati. Nampak simple tapi risau kalau kajian itu benar.

Rashid said...

Red
Wah ini tentu orangnya sangat pentingkan kesihatan ini.

Betul jugakan. Kalau orangnya pembersih yang pakai dulu okey gak. Tapi kalau pemakainya sedang berpeluh-peluh dan memakainya.. kemudian kita pakainya pula.. adoii..

Rashid said...

nuyue
sama nuyue. sekadar perkongsian..

Rashid said...

Aura Khalifah
B.. hehe. dah agak. B kan jenis orangnya simple.. Tshirt & jeans.. comel gitu. Tapi kena hati-hati lain kali k.

Rashid said...

nurarinab
iyake? tu dah ada amaran awal tu. so, kena hati-hati nurarinab..

Rashid said...

ann friendly
eeee adake cam tu ann. Sayang nak basuh ek.. ni tentu simpan dan duk cium je bila baru beli beli. Sayangkan..

sabun dettol? haha!! peace V utk ann

Rashid said...

Ada ayrissa
sama-sama ada ayrissa.. ;)

mountdweller said...

Laa... uncle pun ada juga kadang-kadang tu beli terus pakai!

MaizaC'Joe said...

Salam

maiza pernah baca info mcm nie. sebelum tau pasal info nie.. bila beli ja baju terus ja pakai. nak kata malas basuh sebelum pakai tue entah pl.. mayb dah habit "terbiasa" buat begitu.. kononnya bila beli baju kat mall bersih la.. siap ada bau dr kedai lg.. haha!! tapi lps tahu info nie kalau beli baju, tudung apa2 saja mesti cuci dulu sebelum simpan dlm almari.. masalahnya.. sebelum beli baju mesti kena try dulu.. terpaksalah try jg.. tapi kejap ja.. hee... wanita ja ka?? lelaki?? mesti try juga kan sblm beli.. hihihi...

zaijb said...

salam,

MRSA ishhh.. selalu kuman ini ada kat spital dan jika pesakit ada menghidapinya kita akan mengasingkan pesakit didalam bilik...

ape yg pasti tangan yg tak di cuci... terkena pada pakaian... dan kita pulak menyarung nya...

sy pun suka bau kedai juga... mmm..pasnie kena cuci lee...huhu..tak best tak ada bau kedai lagi he...

Putri said...

Bakteria ade di mana2.. so kene beware lah.. anak2 baju terutamanya bahaya tuk dicuba kat kedai.. sebab kulit bahagian tersebut agak nipis dan sensitif, dan memudahkan bakteria untuk menjerap. Kalau putri tgk, ramai wanita yang suka mencuba dahulu.. mereka x ambil berat langsung.. kalau yg anak2 baju kecik tu, xkan x ingt saiz kot.. bahaya tul..

asyfiqaz said...

alaa..nnti hilanglah bau kedainyer..kih3...

asyfiqaz said...

alaa..nnti hilanglah bau kedainyer..kih3...

hazeleyed lady said...

Ass-Salam
Saya setuju dan sememangnya saya sentiasa amalkan mencuci semua pakaian baru sebelum memakainya...dan menerapkan amalan ini kepada anak2.
Cuma yang jadi masalah ialah bila mencuba pakaian di kedai...
tapi bolen kita kurangkan risiko dngan tidak mencubanya tanpa beralas pakaian.
Risiko tidak memcuci sebelum pakai lebih tinggi kepada bayi yang amat sesitif. Jadi sama kita berawas.

azizi said...

kalu pakaian baru pun bahaya tersembunyinya begitu besar, apa cerita dgn baju2 bundle hok digemari ramai tu. Lagi la bertambah bahaya kerana baju tu bukan setakat second hand, ntah2 dah berhand2. Baru minggu lepas kawe rebus seluar bundle hok baru beli... ada virus lagi ke ni???????????

Nadia Yuna said...

nadia memang dari dulu kalau beli baju terus basuh dulu. dah jadik tebiat. =D

Nur -al- Ain said...

uish.. menakutkan, ilang semangat nk shopping baju baru. HAha. thanks for the info!

Rashid said...

Mountdweller
hehe. Bukan saja uncle, sayapun ada juga sebelum ini. Sekarang tak lagi..

Rashid said...

MaizaC’joe
a’ahh naper ek ramai yang suka ‘baju bau kedai’. Apa lagi yang jenis berjenama mahal tu. Lagilahkan..
Itulah masalah nya, kena try dulu. Utk keselamatan, try 10 saat je k..

pssttt wanita ngan try pakaian barukan tak boleh dipisahkan. Lelakipun sama juga tapi agak cool.. hehe

Rashid said...

Zaijb
salam
uiss MRSA gitu ke. wah!! bahaya betul lah kalau macam tu.
Alamak gayanya kena hati-hati lah kalau macam ini.

Rashid said...

Putri
Alamak! anak-anak baju? tu untuk orang pompuan sajakan putri..
Rasanya kalau anak baju lagilah bahayanya. Tak tau pula saya, anak-anak bajupun 4-5 kali try jugake putri? adoiii..

Kalau yang tak ingat saiz tu entahlah.. ahakkss!!

Rashid said...

asyfiqaz
asyfiqaz ini tentu orangnya suka berpakaian bau kedai ni..

Tapi lain kali kena hati-hati asyfiqaz..

Rashid said...

hazeleyed lady

salam
Hazeleyed memang orangnya menjaga kesihatan..
yup! kita try ngan pakai baju kat dalam. Lagi tebal lagi bagus.. hehe (balik kat umah bila try sekali lagi dah tak padan.. besar semacam je. haha!!)

bayi?.. kasihan dia. Perhatian utk Mummy nya kena cuci tau..

Rashid said...

Azizi
Nampak gaya baju bundle tu kena rebus ngan air mendidih le ji.. hehe..
Pastikan airnya mendidik 120 darjah celcius. itu belum pasti lagi mati MRSA tu. Tengok namapun macam degil semacam je MRSA tu..

Rashid said...

Nadia Yuna
Baguslah kalau nadia dah amal macam itu. Tapi masalahnya nadia, bila kita try kat kedai sebelum kita betul-betul belinya.. itu kena ada strategi tu

Rashid said...

Nur al-Ain
Nur ain, sian nur ain. Orangnya yang sentiasa bershopping.
alaa shopping takde masalah. Sikit hati-hati. Bila try baju baru tu, pakai jap je dan beralas.. (rasanya memang semua beralaskan bila try baju baru.)

Kalau siapa yang dah confirm saiz lagi baik.

.. atau kena baca ayat pelindung ni..

ann frendly said...

errr.. cikgu.. ramai jugak yer orang yg same cam ann.. syg basuh baju baru beli sbb suke bau kedai.. heheheh..

ann jarang try baju kalau shopping.. berkenan aje terus beli.. rasa agak leceh nak g fitting room,try2 baju.

balik umah baru try..
kdg2 bile try rase tak padan ler pulak..
simpan @ bagi akak ajelah..
memang membazir...

deqyalalink said...

uuu..takut takut ! dahla dwqya jnis x suke basuh baju baru :p

Rashid said...

ann friendly
a’ahhh orang pompuan katakan. Manakan tak sama. hehe..
Wah bagusnya ann. Berkenan terus beli.. tak padan tolak tepi.
Tentu suka kakak ann. Rezeki selalu ada..

ann, bukan membazir k.. buat amalkan amalan yang baik.

Rashid said...

deqyalalink
hehe.. lain kali sebelum try baju baru, sembur-sembur sikit dulu okey.
Deqya nampaknya ramai rupanya yang tak suka basuh baju baru. Terus pakai je..

Kancilbiru said...

aku mmg basuh dulu sebab aku tak bleh cium bau kedai kat baju tu...pening kepala....hahahahaahah

Rashid said...

Kancilbiru
hehe.. ada juga yang pening kepala. ishh..

ryann said...

terkejut gak dapat info ni bang

aiza said...

betol2..nie patut dibace oleh org2 yg ske bli baju bundle terutamnya..

eii yuks~

btw, im followed u~

Rashid said...

ryann

Itulah. Tapi rileks k ryan.. cuba tenang macam abang..

Rashid said...

aiza
BAju bundle..adoii. Tapi ramai juga saya tengok diorang beli baju bundle. Tak salah.. cuma basuh je dulu baru pekenanya. kan ..

Putri said...

Salam cikgu..just nak bagitahu jer ek..
nama bakteria tu kene italikkan :)..

Wawa_Nadwa said...

owhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!
kadang tu terus makan je.
ohohoohoh!
malas punya psl.

pasni tak buat dh..
takutt..
=P

Rashid said...

Putri

hehe.. terima kasih putri. wah macam Pakar bahasa pula putri ini. Chaiyok chaiyokk .

Rashid said...

Wawa..

hah! itulah wawa. Hati-hati. Tambahan lagi wawa kan seorang modeling. Selalu show ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Search