Followers

29 December 2011

Kes perceraian meningkat .. kah kah kah ..


Laporan Khas Utusan Malaysia hari ini  … 

Semasa baca laporan khas, berita terkini dan semasa itu, terus terdengar suara ketawa …

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

Statistik menunjukkan 137,570 pasangan beragama Islam di seluruh negara atau lebih 20 peratus yang berkahwin dalam tempoh 2005 hingga 2010, kini telah bercerai.

kah kah kah ..

Data Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menunjukkan graf perceraian dari 2005 hingga 2010 meningkat daripada 17,749 kepada 28,035.

kah kah kah ..

Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) pula mendedahkan, 3,019 atau lebih 52 peratus perceraian di kalangan pasangan muda berusia 16 hingga 40 tahun berlaku pada lima bulan pertama tahun ini.

kah kah kah ..

Perceraian di kalangan pasangan muda meningkat saban tahun akibat gagal menjalankan tanggungjawab, masalah pihak ketiga iaitu campur tangan keluarga serta ‘kekasih gelap’, ekonomi dan tabiat atau watak kritikal pasangan.

Kah kah kah ..

Siapa yang ketawa itu?

Itulah suara syaitan. Itulah ketawa syaitan. Bukan main kuat lagi suaranya. Bukan main galak lagi ketawanya. Ia gelak. Ia ketawa. Ia menghilai. Ia sungguh gembira melihat kes pasangan Islam bercerai yang semakin meningkat saban hari saban tahun. Ketawanya itu tanda berjayanya. Ketawanya itu tanda kemenangannya ..  kemenangan meruntuhkan rumahtangga. Kemenangan memusnahkan masjid yang dibina …

Moga kita semua mempunyai kekuatan iman … 
Terhindar dari hasutan syaitan ...


p/s  - Umar al-Khattab r. a berkata, terdapat 9 jenis anak syaitan. Antaranya ialah Daasim. Daasim ini duduk di pintu rumah kita. Jika kita tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumahtangga (suami isteri bercerai-berai, suami bertindak ganas, memukul isteri, isteri hilang pertimbangan, menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai bentuk kemusnahan rumah tangga lagi).

28 December 2011

Pengasas facebook tunggang kerbau?


Pengasas Facebook, Mark Zuckerberg tunggang kerbau? argghhhh jelesnya aku .. aku yang berada kat Malaysiapun tak pernah tunggang kerbau. Tengok budak-budak kecik tunggang tu adalah ..

 Tengok ..  betapa bergayanya dia ..

Mark Zuckerberg dikatakan menunggang kerbau semasa dia melawat Vietnam sempena cuti perayaan Krismas di Amerika Syarikat (AS) baru-baru ini. Beliau tinggal di hotel di bandar Sapa, kawasan peranginan utara Vietnam. Jutawan berusia 27 tahun itu tiba di Vietnam dengan menaiki penerbangan sewa khas dengan diiringi beberapa pengawal peribadi.

p/s - Mana-mana blogger yang nak tunggang kerbau sila call saya 019-992025_ ? Saya belanja. haha!! (jangan call ..  gurau jer )

26 December 2011

3 hari aku terlibat dengan latihan menembak

3 hari aku terlibat dengan latihan tentera - latihan menembak. Antara senjata yang digunakan - pistol, SMG Silenced, LMG dan GPMG.

Berdesing juga telinga pada mulanya bila menembak menggunakan senjata GPMG. Maklumlah hampir setahun rasanya tak menembak menggunakan senjata ini. Tapi beberapa saat je .. kemudian okey. 

Sepanjang latihan menembak ini, aku lebih bertindak sebagai pegawai tapak tembak .. juga sebagai 'pengasuh'. Memberi arahan menembak .. mengawal dan memastikan keselamatan anggota semasa menembak ..


Beberapa orang pegawai dari sektor korporat turut diberi peluang menembak. Aku lihat bukan main suka dan seronok mereka menembak. Maklumlah itulah pertama kali mereka memegang senjata. Pertama kali juga mereka menembak menggunakan peluru hidup! Kalau terkena terus tak hidup lagi ..   aku tengok tangan salah seorangnya menggigil bila pegang senjata …


p/s  - sesiapa yang berada di Kelantan, sihat tubuh badan dan nak join askar wataniah - bolehlah pergi ke Markas Briged Pengkalan Chepa. Isi borang .. seronok pe ..  kalau ada peluang boleh jumpa lisa surihani. ahaks!! (tapi awas!! lisa dah nak kawen)


23 December 2011

Mata dan hati saling bersama


Dah hampir pukul 1.30 pagi. Mata masih tak lena.
Keluar ke beranda rumah. Mata memandang langit. Memerhati bintang-bintang. Cantik cahayanya.

Hidup ini indah. Kesepian itu juga indah. 
Ia akan semakin indah jika kita berusaha untuk mengindahkannya.
Semuanya ada pada mata. Ada pada hati.

Mata dan hati saling bersama. Bila mata melihat keindahan dan hati itu hadir merasainya maka keindahan itu akan semakin terasa.

Dalam hitam kelam malam
Dalam sepi rinduku ya Allah ..


20 December 2011

Tak nak lah gaji tinggi-tinggi ..

 berat mata memandang ..

Pagi - semua guru diminta hadir ke sekolah. Hadir untuk mendengar taklimat SBPA (Saraan Baru Perkhidmatan Awam)  – Skim gaji baru. Hadir juga untuk buat pilihan opsyen pencen, sama ada nak sambung berkhidmat sehingga 60 tahun atau kekal pada umur 56 atau 58 tahun.

inike gaji baru guru nanti? wow!!

Selepas dengar taklimat daripada pengetua, terdengar suara-suara. Agak riuh juga. Tapi riuh penuh sopan santun. Guru katakan.

Aku rileks je. Aku tengok reaksi guru berbeza-beza. Ada yang faham. Ada yang masih kurang faham. Ada yang senyum. Ada yang ‘kurang senyum’. Ada yang termenung! Ada yang sibuk mengira. Mengira perubahan dan kenaikan gaji masing-masing. Ada yang naik gaji agak banyak. Ada yang naik sedikit dari yang naik banyak. Ada yang untung sedikit dan ada yang untung banyak!

Masa kira mengira, timbul persoalan di kalangan guru-guru, ada guru junior yang lewat setahun boleh sama level gaji dengan yang guru senior setahun? Mana perginya seniority? Hanya berbeza kenaikan gaji tahunan beberapa bulan je?

Apapun semua guru akur. Semua menandatangani borang - tanda setuju dan terima SBPA!! Tak ada seorangpun yang tidak tandatangan!

Kepada CUEPACS .. maaflah!! guru-guru ni tak mau demo demo ..

Aku selalu juga dengar ada suara-suara penganalisis yang kata CUEPACS lebih pentingkan kumpulan staf sokongan dan guru bukan ijazah. CUEPACS kurang beri perhatian kepada kumpulan pengurusan dan profesionalisme @ guru yang ada ijazah. Iyake? Kalau baca blog CUEPACS, aku selalu senyum je kerana kat komen sana ada berlaku ‘serang menyerang’ antara staf sokongan dengan guru berijazah .. aduhai!! Kenapa le jadi macam tu ..  dah dah le tu .. 

p/s - Semua orang nak naik gaji tinggi. Harap-harap bila dah naik gaji, kerjapun makin berkualiti.

17 December 2011

Gaji nak naik tapi CUEPACS pula bantah SBPA?


Kelmarin aku buka blog CUEPACS (klik link di sini)
                                                        
Blog CUEPACS adalah antara blog yang selalu aku buka. Sebagai salah seorang kakitangan dalam Perkhidmatan Awam, perlu rasanya untuk aku tahu perkembangan isu-isu terkini pada pandangan CUEPACS.



Cuma aku agak keliru …

Kelmarin, CUEPACS meminta supaya 1.4 juta kakitangan awam tidak tandatangan surat tawaran JPA. Ini ekoran beberapa opsyen SBPA yang masih keliru dan dibantah oleh CUEPACS. Presidennya, Datuk Omar Osman berkata keputusan membantah opsyen SBPA dibuat pada mesyuarat berdasarkan kepada pertimbangan wajar 125 perwakilan. Beliau meminta kira-kira 1.4 juta penjawat awam tidak menandatanganinya terlebih dulu sebelum rundingan antara CUEPACS dan Perdana Menteri diadakan pada 19 Disember ini.

Selain menuntut pembatalan Exit Policy dan penjelasan mengenai kedudukan pelarasan gaji, CUEPACS juga turut mendakwa tiada sebarang rundingan bersama diadakan antara kongres itu dan JPA yang dilihat memungkinkan wujudnya unsur berat sebelah.

Tadi aku buka lagi blog CUEPACS ini.

Agak terkejut apabila baca kenyataan yang dikeluarkan yang meminta semua kakitangan awam berhimpun bagi membantah SBPA.


Sebenarnya aku sendiripun masih keliru dan kurang jelas dengan Pekeliling Perkhidmatan Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) ini. Aku telahpun baca Pekeliling Perkhidmatan Bil 11/2011 (UMUM) dan juga Pekeliling Perkhidmatan Bil 13/2011 (GURU).  

p/s  – Ada sesetengah sekolah telah memanggil guru untuk hadir sekolah pada hari esok, 18.12.2011 (Ahad) ini untuk menandatangani borang SBPA. Camana ni? Ramai guru masih keliru!

Apapun, moga segalanya dapat diselesaikan dengan baik.

16 December 2011

Inikah pokok Melaka dalam Sejarah Melayu?

4 hari aku bercuti – menyambut kempen ‘cuti-cuti Malaysia’. Pergi jalan-jalan kat Negeri Sembilan dan Melaka. Rehatkan fikiran selepas ‘rumah’ kena serang dek virus beberapa hari lepas.

Inike Pokok Melaka? Buah Melaka? Biar betul .. 

Pertama kali aku sampai kat Melaka. Berpusing-pusing juga awalnya. Dengan plate kereta Kota Kinabalu Sabah, SAA _ _ _ _    aku terus berpusing-pusing meronda bandar. Kalau tersalah jalanpun aku buat dhekk je. Maklumlah pelancong dari luar!. hehe. Tak rasa bersalahpun.

Sebenarnya dah lama aku rancang nak pergi Melaka. Masa belajar kat UKM lagi. Tapi hajat tak sampai. Masa belajar jangan haraplah nak keluar ‘cuti-cuti Malaysia’. Sibuk sangat. Maklumlah dengan mana kena hadir kuliah, kelas tutorial, ke library, siapkan assignment yang berlambak-lambak tu. Masa cuti semester pula, sibuk dengan latihan kawat, ikuti kelas tentera, kem tahunan, latihan menembak, exam tentera  ..       mengurat lagi (ini saya tambah okey)

Habis je belajar kat UKM terus kena posting kat Sabah pula. Tertangguhle hajat ke Melaka.

Aku ingin benar ke Melaka kerana nak tengok tinggalan sejarahnya. Maklumlah aku kan pelajar major Sejarah kat UKM dulu. Apatah lagi sekarang ini aku dah jadi cikgu. Cikgu sejarah .. selalu juga bercerita kat pelajar tentang negeri Melaka. Tentang kesultanan Melayu Melaka. Tentang kehebatan Melaka. Tentang kegagahan pahlawannya. Tapi tak pernahpun aku sampai kat Melaka. Buat malu je .. tak real ..

 Menara Taming Sari. Aku tak naik .. gayat woii .. aku cuma naik beca je. (seronok naik beca. Pengayuh beca tu pasang lagu tamil. hehe)

Kubur Hang Tuah?

Masa kat Melaka, hati berbisik kecil. Cantik rupanya Melaka. Permandangannya cantik. Banyak bangunan mencakar langit dan monumen bersejarah yang telah dijaga dengan baik. Rasanya tak puas pergi sana  .. 

12 December 2011

Gara-gara diserang, aku terpaksa ambil cuti ..




Maaf!  aku terpaksa ambil cuti 2 hari. Cuti dari berblog ..

Ini kerana sedang sibuk bina ‘rumah baru’ .. cuba godek sana-sini .. ini gara-gara blog aku kena attack!!  

Nah!! tak sampai 1 hari .. dah siap dah ‘rumah baru’ aku. Alaaa simple je le. Kira okeylah tu buat sementara waktu. Oh ya aku ambil latar belakang warna oren. Ini kerana pakar psikologi kata warna oren itu akan buatkan diri sentiasa nampak muda, lebih bermotivasi, sihat dan segar ceria.

Tapi aku rasa ada sesuatu yang kurang le. Ada senarai teman blogger yang ‘hilang’. A’ahh ada bloglist kat blog aku yang ‘hilang’ .. Adoii

10 December 2011

Blog aku dicerobohi agen CIA ?

3 hari rasanya aku tak buka blog. Tiba-tiba tadi buka .. terkejut betul aku! Blog aku telah berkecamuk. Settingnya lari? Layoutnya lari?

Pelik juga aku. Padahal aku tak pernahpun usik atau edit kod HTML nya. Tambahan lagi aku ini bukannya pandai bab-bab mengedit guna kod html. Pening ..sakit kepala aku bila tengok kod-kod html itu semua!!. Sebab itu kalau sesiapa yang dah lama bersama dengan aku (maksud aku bersama blog ini), iaitu sejak aku mula berblog pada Mei 2008 rasanya layoutnya sama je. Tak berubah!!

 Nah! settingnya lari le .. ayoyo amma appa ..

Aku masih tertanya-tanya ..

Blog aku diserang makhluk asingke? atau oleh agen James bond? Agen Mossad? atau settingnya boleh berubah bila-bila masa je dia suka? Atau kerana layoutnya dah terlalu lama sangat aku guna? Tak pernahpun aku tukarnya dengan layout yang baru?

Alaa janganlah begitu brother!. Blog aku ini bukannya blog politik! Bukannya blog penuh kontroversi! Bukannya blog yang suka hentam menghentam orang!

Aku ini berblog takde niat nak glamorpun. Blog ini hanya tempat untuk aku suarakan rasa hati. Suara hati tentang kemanusiaan dan kemasyarakatan. Tentang kasih sayang. Tentang nilai yang perlu ada dalam sesuatu perhubungan. Tentang perlunya menyapu air mata andainya diri terluka dan kecewa. Tentang perlunya diri melangkah gagah. Jangan cepat menyerah kalah walaupun pernah dihina dan rebah ..

Blog aku ini sekadar berkisar tentang apa yang aku lihat, apa yang aku baca, lalui dan alaminya sendiri. Semuanya aku sentuh dan cuba mengulasnya dengan penuh sopan santun. Bahasanya aku lembutkan. Nadanya aku santaikan .. sempoi lagi tu ..

adoii .. camana ni? 

Terlintas di fikiran ... andai tertutup tirai sufi ..  

04 December 2011

Bijakkah kita dalam berhutang? Duit duit lagi ..

Minggu ini adalah minggu aku bertugas di sekolah. Selama 5 hari aku mesti berada di sekolah menguruskan sebarang urusan sekolah, bertindak mewakili pengetua sepanjang ketiadaan beliau. Sambil duk buat kerja, sempat baca beberapa majalah ‘Ringgit: Rakan Kewangan Anda’ keluaran FOMCA dan Bank Negara Malaysia. Seronok juga aku bacanya.

Antara tajuk yang aku rasa menarik ialah
1.Tahun 2011 dan Celik Wang.
2. Persiapan untuk Persaraan
3. Program Pengurusan Wang Ringgit Anda!

Umumnya menurut Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK), dianggarkan sepanjang tahun lepas, daripada jumlah 50,361 yang menyertai program pengurusan hutang, 74.3% menghadapi masalah menyelesaikan hutang. Kaji selidik Bank Negara Malaysia pada tahun 2010, tahap celik wang rakyat Malaysia masih rendah! Begitu juga sikap pengurusan kewangan!


Bila kita tengok dan baca, ramai antara kita yang berhutang dan menghadapi kesukaran membayar balik hutang. Sebenarnya berhutang ada baik ada buruknya. Di sini aku ingin berkongsi sedikit berkenaan ‘hutang baik’ dari apa yang aku baca, fahami dan alaminya sendiri.

Menurut pakar pengurusan kewangan, ‘hutang baik’ ialah hutang untuk memperolehi satu aliran pendapatan yang menyumbang kepada pembayaran balik hutang. Hutang yang membolehkan beban kewangan dijelaskan sepenuhnya. Tapi adakah ‘hutang baik’ ini yang telah dan akan kita buat? Atau kita hanya pandai buat ‘hutang tidak baik’ je? Hutang yang membebankan diri kita?

Secara ringkas, ‘hutang baik’ yang dicatatkan dalam majalah tersebut termasuklah membeli rumah, pendidikan anak-anak, memajukan kemahiran kerjaya, memulakan perniagaan sendiri dan membeli lot kedai untuk disewa.

Dahi kukerutkan. Aku tertarik dengan contoh yang diberi. Antaranya membeli rumah (dah) .. membeli lot kedai (insyaAllah .. bukan beli tapi nak binanya sendiri).



Kepada teman-teman ..  sedikit perkongsian ..

Nak aku tambah satu lagi berkenaan contoh ‘hutang baik’, iaitu cuba beli kebun getah. Beli yang ada hasil getahnya. Pengalaman aku sendiri. Aku telah berhutang sebanyak RM50,000.00 kat bank untuk beli kebun getah. Keluasan getahnya 7 ekar dengan harga RM70,000.00. Aku belinya pada tahun 2007 (masa itu harga kebun murah lagi).

Aku berhutang selama 10 tahun dan perlu bayar kat bank lebih kurang RM600 sebulan.  Tapi alhamdulillah apa yang berlaku, hasil jualan susu getahnya telah mampu membayar balik pinjaman (hutang) bank pada setiap bulan. Bila aku semak buku, sudah 4 tahun lebih .. aku tak payah keluarkan duit gaji untuk membayar hutang tersebut! Malah ada lebihnya lagi setelah dibahagi 2 dengan upah ‘kuli’.  Cukuplah tu .. bukannya kita yang menorehkan ..

p/s – Berapa ramai antara kita yang merenungi masa depan? Merenungi masa bersara nanti (walaupun umur kita sekarang lambat lagi nak pencen. Masih muda. nak enjoy je ..) Berapa ramai kita telah menyimpan akaun simpanan persaraan? Akaun kecemasan? Menabung paling kurang 10% daripada gaji bulanan kita?

Bijak pandai menggunakan hutang sebagai alat untuk menjana kekayaan dan membesarkan pengurusan harta benda. Bagi yang kurang bijak pandai, mereka merasakan yang hutang adalah alat untuk mendapatkan sesuatu yang mereka tiada berupaya mendapatkan melalui tabungan atau kesabaran. Sama-sama kita renungkan. (alamak! macam farit Ismeth Emir, Berita Dunia pula ..)

02 December 2011

Sejak bertemu kau dan aku

Terdengar satu lagu. Terdetik kat hati .. sedap juga lagu ni. Siapa penyanyinya?


Cuba search internet. Ady Putra yang nyanyikannya? Suara dia ke tu? uiss biar betul. Ady putra ni penyanyike? Aku ingatkan dia ni pelakon saja.

psstt jangan gelakkan aku okey! maklumlah aku ini jarang-jarang tengok drama. Kalau tengokpun jap jap je .

Kadang-kadang terkeluar juga lagu ini kat mulut terutama masa duk tengah drive .. tapi 4 ayat ini je le yang aku ingat.  4 ayat ni je yang aku duk ulang-ulang.

“Sejak bertemu kau dan aku
Menusuk jantung ku, mula jiwaku
Merelakanku menjadi milikmu
Itu yang ku mahu, itu yang ku mahu cintamu”

Bila nyanyi lagu ni rasa diri macho je. Macho macam Ady putra yang bercermin mata hitam tu. ahakss!!

p/s - aku bila drive memang selalu pakai spek hitam. Speknya sama sebijik macam ady putra pakai. ops!! ops!! ..

26 November 2011

Salahkah menyintai seseorang dalam diam?

Dirinya berkulit putih bersih. Ada dua ekor rama-rama cantik berterbangan pada dirinya. Ada juga tiga lambang cinta merah pada pakaian depannya. Tapi sayang ..  satu lambang cinta itu telah terkoyak, satunya kelihatan luka berbalut hansaplast dan satunya lagi berjahit tali tiga pangkah. Parah agaknya.

 ingatkan dr pakar bedah je .. dr pakar cintapun ada jugake?. hehe

Kutatap wajahnya. Kusentuh dirinya. Aku baca bait-bait ayat yang tertera pada pakaian depannya.

“kerana aku doktor cinta, membuat dia tergoda.
kerana aku pakar cinta, aku hilang kata-kata …”

Aku pusing badannya. Pakaian belakangnya tertulis ..

“Kecewa tak sesakit menyintai seseorang dalam diam”
“Cinta itu menyakitkan tapi cinta juga membahagiakan. Kalau mencantikkan lukisan adalah warna, yang mengindahkan kehidupan adalah cinta ..”

Kasihan dia. Aku bersamanya sejak bulan jun 2011 lagi. Tapi kerana tak ada masa, ia terbiar kat atas sofa begitu saja. Baru habis bab 2 aku bacanya (ada 65 bab kesemuanya) .. hehe

Sekarang aku curi-curi masa. Masa menunggu, masa iklan tv, masa boring-boring .. pasti akan aku bawa dia.. pasti akan aku baca dia ..

Dia .. nama manjanya Doktor Cinta .. 


p/s – sekali sekala nak juga baca novel yang agak ringan, simple, sempoi  tapi best jalan ceritanya. Kalau asyik duk baca buku ilmiah je .. ishh makin berat kepala otak .. naknya bertambah 2 kg lagi. Kan naya ..  

24 November 2011

“Bagitau kat cikgu .. kakak 'lawa' tu janda. Masih muda”


Jam 9.00 pagi tadi, singgah kat pasar pagi – makan nasi berlauk kat warung. Setelah mengambil sendiri lauk gulai ikan aya sama sedikit hati (makan hati?), terus pergi duduk kat meja panjang. Kemudian datang seorang kakak yang aku perhatikannya agak ‘lawa’.  ‘Lawa’ kerana dia pakai make-up. Lawa kerana pakaiannya ikut fesyen masa kini. Kakak ‘lawa’ tu datang bersama ayahnya. Dia duduk sebelah ayahnya yang betul-betul duduk mengadap aku. Depannya duduk seorang kakak lagi.  Kakak tak pakai make-up. Agak ‘simple’. Datang bersama budak lelaki kecil. Anaknya mungkin.

Sambil makan, aku baca akhbar Sinar Harian. Terdengar juga bualan kakak ‘lawa’ tu dengan kakak ‘simple’. Tapi tak masuk sangat kat telinga aku. Maklumlah aku bila baca akhbar memang fokus giler ..

Tak lama kemudian, kakak ‘lawa’ tu panggil pelayan. Nak dibayarnya. Aku tak habis  makan lagi (kunyah lama-lama. Sunnah kan ..)

“Kira semua ..” aku terdengar kakak ‘lawa’ bagitau kat pelayan.
“Banyak ni. Nak bayar semua ke?” kakak ‘simple’ bersuara.
“alaaaaaa bukannya banyak. Sejak menjak ni tuhan bagi rezeki pada kak Mah” ujar kakak ‘lawa’.

Aku yang mendengarnya senyum tanpa memandang diorang. Senyum bila kakak ‘lawa’ tu sebut perkataan rezeki.

Aku terus baca akhbar. 5 minit kemudian, aku panggil pelayan. Suruhnya kira ..

“Cikgu .. kakak tadi dah bayar”
“Uiss .. bayar? Sape bayar?”
“Tuu kak Mah tadi tu. Duduk depan cikgu tadi” ditudingnya kat kerusi yang diduduki oleh kakak ‘lawa’.
“Dia bayar? Dia tu saper tuu?”  aku rasa ingin tau.
“Kak Mah .. tauke kantin”
“Tauke kantin? Tauke kantin sekolah mana?”
“Sekolah Kubang Gaul ..”
“oooo takperlah kalau gitu”

Masa aku nak beredar, terdengar kakak ‘simple’ bersuara perlahan kat pelayan.

“Bagitau le kat cikgu tuu .. kak Mah tauke kantin tadi tuu janda. Masih muda.. “

Aku terus beredar meninggalkan warung walaupun jelas kedengaran suara kakak ‘simple’ tu ..   nakal dia ni ..

23 November 2011

Pelakon kacak lakukan perkara tak senonoh


Jam 2.00 pm, hujan masih lagi turun. Makin lebat. Tak berhenti sejak semalam. Kalau berterusan 5 hari lagi hujan macam ini alamak banjirlah Kelantan.


Aku duk bersila depan laptop. Buka internet. Terbaca salah satu tajuk berita, “Ranbir Kapoor tidak senonoh”. Hati terus rasa nak tau, apa yang tak senonoh yang telah dilakukan si Ranbir Kapoor, pelakon baru yang menjadi buruan penerbit filem ini? Dia mencabulkah? Dia mabukkah? Tentu ada sesuatu yang dilakukannya sehingga dia dikatakan tidak senonoh.

Terus klik tajuk. Rupa-rupanya .. dia dikatakan melakukan perkara tak senonoh iaitu membuang air kecil di atas lebuh raya.

Mengikut sumber:

"Ranbir sedang dalam perjalanan pulang dari Karjat pada waktu siang hari. Namun, dia terpaksa menghentikan kereta di tengah-tengah lebuh raya yang kosong ketika itu kerana dia dah tak tahan mahu membuang air kecil.

"Ketika dia sedang kencing di atas lebuh raya itu, tanpa disedarinya perbuatannya itu telah menarik perhatian sebuah kereta peronda polis dan seorang pegawai polis telah turun dari kereta itu dan menegur perbuatan Ranbir yang memalukan itu."

Itulah bila jadi artis. Semuanya jadi isu. Aku sebagai lelaki rasanya faham akan rasa ketaktahanan itu. Takkan nak tahan 2 .. 3 jam. Nak singgah tak ada pula kedai apa ke. Tambahan lebuh raya itu kosong. Tak ada orang. Kembung perut dibuatnya kalau duk tahan lama. Itupun kalau boleh tahan. Boleh bawa penyakit lagi. Rasanya kalau orang biasa tak akan jadi masalah kot. Bukan sekadar buang air kecil, nak golek-golek atas jalan rayapun tak jadi masalah. Tapi si Rambir ini satu, yang kau pergi kencing di tengah-tengah lebuh raya tu buat apa? Pergile tepi lebuh raya .. cari kawasan terlindung sikit pe ..

p/s – lama tak tengok filem hindi. Apa khabar preity zinta buah hati berlesung pipit .. ? 

22 November 2011

Orang Indonesia mentalitinya rendah sedikit dari rakyat Kelantan?

Tadi baca komen pembaca kat Ruangan Nasional Berita Harian, 22 November 2011, ms 28.

Antara komen pembaca secara berturutan …

“Kalau dah anti-Malaysia, balik saja ke Indonesia, tak perlu cari rezeki di negara kami. Biar mereka tak makan di negara mereka sendiri”

“Saya merasai betapa panasnya dan biadab ejekan penyokong Indonesia yang tidak menggambarkan jiran serumpun final bola sepak ...”

“Indonesia negara yang tak bertamadun dan tiada semangat kesukanan, setiap kali atlit negara kita beraksi mereka mencela dan menghina lagu Negaraku. Biadab!”

“Kesal dan geram melihat penyokong negara jiran yang tidak menghormati nyanyian lagu kebangsaan dan ke mana hilangnya semangat serumpun nusantara?”

“Rakyat Indonesia datang sini kita beri peluang untuk cari rezeki, kita ke sana siap pakai kereta kebal ...”

“Sungguh terhina bila Jalur Gemilang dan lagu Negaraku diejek bukan sekali di Indonesia. Sudah sampai masanya kerajaan atau pertubuhan bukan kerajaan mengambil tindakan dengan menegur duta mereka di sini atas kebiadapan rakyat mereka”

“Orang Indonesia mentalitinya lebih rendah sedikit daripada rakyat Kelantan tapi persamaannya mereka bersifat fanatik dan kenegerian yang melampau”

Aku tersentap. Tertanya-tanya ??? Apahal tiba-tiba libatkan rakyat Kelantan pula ni ?? adoiii ..  takper takper orang Kelantan kan cool ..  tenang dan damai  .. hehe

 Walaupun sama-sama tak berbaju ..

p/s –  Tentang fanatik kenegerian tu aku boleh terima le (tak semua okey) .. tapi tang mentaliti tuu ???. 

Malaysia julang emas bola sepak sukan SEA 2011


Hati berdebar giler melihat sepakan penalti penentu keputusan akhir bola sepak Sukan SEA ke-26 2011 tadi.  Seriau roma .. 

Akhirnya ..

Terbukti pasukan bola sepak Malaysia memang hebat!!
Malaysia berjaya kalahkan Indonesia 5-4

TAHNIAH!!!  TAHNIAH !!!!!!!!

Rakyat Malaysia patut berbangga kerana pasukan negara menang tanpa ada seorangpun pemain import! Semua pemain adalah anak Malaysia!!

 p/s - Tak tau kenapa dalam hati aku .. MALAYSIA perlu menang menentang Indonesia!! 

20 November 2011

Jap lagi aku nak pergi ambil duit RM80,000.00 tunai



Sekejap lagi aku nak pergi bank. Nak iringi pengetua ambil duit RM80,000.00 lebih. Nak bagi kat ibu bapa pelajar. Wang bantuan khas awal persekolahan. Setiap ibu bapa pelajar akan diberi RM100.00.

Harap-harap tak ada mata memandang liar bila kami mengambil duit nanti. Kalau pandang juga nak aku tembak dengan senjata M16. hehe

oh ya ..  bila jadi pengiring pengetua, rasa diri macam Jet Li dalam filem bodyguard from Beijing pula. Ni yang aku tak berkenan ni ..  kena standby .. mana taukan .. 


19 November 2011

Bersembang dengan Guru Ganti

beginilah bila jadi cikgu ..

Jam 11 pagi – aku didatangi cikgu Ida (guru ganti kepada guru sekolah yang bersalin). Cikgu Ida baru tamat pengajian di UPM. Beliau mengambil jurusan  perakaunan.

“Assalamualaikum cikgu“
“Waalaikumussalam”
“Cikgu .. nak minta tolong cikgu sahkan sijil ..”
“ooo .. masuk masuk .. duduk  duduk. Ni nak mohon apa ni?” aku mengambil sijil-sijil yang dihulurkannya.
“Saya nak sambung master cikgu”
“owhh bagus tu. Nak sambung bidang apa?”
“Bidang perakaunan juga ..”

“Camana jadi cikgu. Seronok tak?”
“Seronok sangat cikgu. Sebenarnya memang saya nak jadi cikgu. Tapi bukan senang sekarang ni nak dapat. so .. saya mohon master. Dah dapat .. “

“ermm tahniahlah. Buat master ni bagus. Tambahan pula dalam bidang perakaunan. Bidang ni ‘mahal’ harganya. Ada seorang kawan saya. Dia memang pengkhususan bidang perakaunan. Sekarang ni dia pun dah jadi cikgu .. gaji dia kalau tak silap saya 4 anak tangga lebih tinggi daripada cikgu biasa ..”

“Itulah cikgu .. harap-harap saya juga berjaya jadi cikgu nanti ..”

Setengah jam kemudian aku didatangi cikgu Mawar pula (juga guru ganti kepada guru sekolah yang bersalin). Cikgu Mawar lepasan UPSI.

“Cikgu .. saya datang ni nak ucapkan terima kasih pada cikgu. Segala bantuan .. segala tunjuk ajar cikgu. Hari ni hari terakhir saya di sekolah”
“Sama-sama. Iyakan kejap je rasa. Ni cikgu Mawar bila nak posting ni?”

“Tak taulah cikgu. Kami lepasan UPSI ni rasa macam dianaktiri pula oleh kerajaan. Sedangkan guru sandaran tak terlatih, GSTT senang-senang je kena serap jadi cikgu tetap. Padahal kami ni yang memang belajar untuk jadi cikgu .. 4 tahun belajar ..”

“hmm hmm .. insyaAllah adalah nanti tu. Sabar okey ..”

Sebenarnya aku sedia maklum. Kalau baca akhbar, kat internet kat blog-blog, selalu terbaca keluhan guru-guru lepasan UPSI. Mereka mengeluh dan kecewa kerana mereka masih tidak dipostingkan walaupun dah tamat pengajian sedangkan GSTT mendapat jaminan kerajaan untuk diserap sebagai guru tetap. Akupun masih tak faham situasi ini.


p/s – bersyukurlah kepada mana-mana yang dah ada kerja tetap tu. Tak kira kerja apa, janji halal dan berikan kepuasan pada diri. 

17 November 2011

Bola sepak Sukan SEA 2011 Malaysia kalahkan Indonesia 1-0


Jam 8.00 malam, menonton siaran langsung bola sepak Sukan SEA ke-26. Malaysia menentang Indonesia.

Tak sangka. Gol pertama Malaysia pada minit ke-20. Disumbat oleh Syahrul Azwari Ibrahim. Pemain muda. Rasanya satu tindakan dan pilihan tepat jurulatih negara yang baru saja membawa masuk Syahrul.

Melihat bola disumbat oleh pasukan bola sepak negara terasa begitu bangga sekali. Bangga dengan gol pertama Malaysia. Makin bangga apabila melihat Syahrul Azwari mencium bendera Malaysia di kiri dada bajunya sebaik saja menyumbat gol. Rasanya gaya mencium bendera ini satu gaya yang perlu diamalkan oleh semua pemain bola sepak negara. Ia satu gambaran perasaan sayang kepada negara. Patriotisme kepada negara.

Tahniah kepada semua pemain bola sepak Malaysia!
Tahniah kepada semua penyokong Malaysia!
Tahniah kerana Malaysia tetap di hati walaupun sedang berada dalam lautan merah putih Indonesia!

15 November 2011

Jawapan pelajar tingkatan 2. Simple tapi ...



Sekejap tadi - semak kertas peperiksaan akhir tahun pelajar tingkatan 2. Berikut antara soalan dan jawapan yang ditulis oleh seorang pelajar.

Soalan 1
Bagaimanakah cara rakyat boleh menunjukkan rasa terima kasih atas usaha kerajaan?

Jawapan pelajar:
i.                     Sokong Kerajaan
ii.                   Tidak membuat fitnah kepada kerajaan

Soalan 2
Senaraikan perbuatan yang menunjukkan perlakuan tidak berterima kasih rakyat kepada kerajaan.

Jawapan pelajar:
i.                     Tidak sokong kerajaan
ii.                   Membuat fitnah kepada kerajaan
iii.                  Tidak mengikuti perkembangan tentang kerajaan

Aku merenungi jawapan yang ditulis oleh pelajar ini. Agak tertarik dengan cara berfikirnya. Sungguh berbeza sekali dengan jawapan pelajar-pelajar lain. Jawapannya simple tapi pemikirannya ..  rasanya agak jauh ke depan sikit .. 

14 November 2011

Budak tiada rasa sakit

Baca berita kosmo ..

 

BIARPUN masih kebingungan, pakar bedah di Hospital Umum Andi Makkasau, Parepare, Sulawesi Selatan, Indonesia tetap berusaha untuk mengeluarkan paku besi pelbagai saiz daripada betis seorang kanak-kanak perempuan.



Terdapat 26 batang paku termasuk sebatang jarum dan dua objek besi berwarna putih yang tertanam dalam kedua-dua betis Safira Ibrahim, 3.

Sambil membelah betis Safira dengan berhati-hati, Dr. Kamaruddin Sahid ligat berfikir bagaimana paku sepanjang di antara dua sentimeter (sm) hingga enam sm itu boleh ada di situ tanpa disedari.

“Ini memang tidak masuk akal mengikut ilmu perubatan,” ungkap Kamaruddin.

Kesemua objek logam itu berjaya dikeluarkan daripada betis Safira selepas dua jam dia berada di dewan bedah pada awal bulan ini. Sebanyak tujuh batang paku tertanam di betis kiri, manakala 19 batang lagi di betis kanannya.

“Paku itu begitu banyak. Mustahil ia dimasukkan satu persatu kerana pasti menyakitkan.
“Melihat jumlahnya tentu ada orang yang memasukkannya?” ujarnya lagi.

Safira bagaimanapun tidak berasa sakit biarpun imbasan sinaran X menunjukkan paku tersebut kelihatan bercerucuk dan mengerikan.

Menurut ibunya,  “Saya pernah keluarkan empat batang paku daripada betisnya ketika dia berusia dua tahun lima bulan tetapi tidak tahu macam mana ia boleh berada di situ. Safira pula tidak menunjukkan tanda kesakitan.”

Tak dapat aku gambarkan jika budak itu sebenarnya memang rasa sakit tapi tak mampu untuk luahkan .. ekspresikan wajah sakitnya ..

Tak dapat juga aku gambarkan bagaimana rasanya tidak punya rasa (jika benarlah budak ini tak rasa sakit). Bagi aku, tidak ada perasaan sakit sebenarnya ada baik ada taknya. Baik jika ia tak bawa kesan mudarat dan bahaya pada diri. Misalnya kena langgar atau terjatuh dari tempat tinggi .. tak rasa sakit. Ia sebenarnya baik jika gabungan 2 sekali, tak rasa sakit dan tak bagi kesan pada fizikal diri, patah ke .. cedera luka ke .. tapi ini mustahilkan.  

Secara peribadi, sebagai manusia biasa rasa sakit itu perlu. Ia penting. Tak dapat nak aku bayangkan bagaimana kalau terjadi kaki tertusuk besi atau kaca tapi dek kerana tak rasa sakit .. mungkin akan terbiar begitu saja. Kaki kena langgar .. tup tup hilang .. tapi dek kerana tak rasa sakit, empunya diri tak perasanpun .. adoii ..

p/s - Cuba bayangkan tak pernah rasa sakitpun bila putus cinta .. putus hari ini esok bercinta lagi .. putus hari esok, lusa jatuh cinta lagi.. putus lagi .. putus lagi .. cinta lagi .. cinta lagi .. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Search