Followers

05 October 2011

Makan nasi berlauk ayam panadol?




Pagi – singgah gerai makan tepi jalan. Makan nasi berlauk. Lauk ayam. Sempat berbual dengan makcik pemilik gerai tersebut. Entah macamana tiba-tiba berbual mengenai ayam kampung. Gulai ayam kampung.

Menurut makcik, ayam kampung memang sedap. Cuma dagingnya liat sedikit berbanding ayam bandar. Harganyapun mahal sikit. Ada orang suka. Ada juga yang tak suka.

“Cikgu tau tak. Ada setengah-setengah kedai .. diorang masukkan ubat panadol dalam gulai ayam kampung.”

“Buat apa masuk panadol?” aku agak terkejut.

“Nak bagi ayam cepat masak. Dagingnya cepat empuk”, makcik tu selamba je bagitau.

Aku??? ubat panadol?? uisss .. 


25 comments:

Bapak said...

panadol? betul ker? alahai memacam peniaga ni...

Lady Windsor said...

Hahaha...macam2 ya, nasi berlauk panadol? Try makan nasi 'ganja' pulak, ada beza tak dgn nasi panadol tu Cikgu...

Adylia Qarissa said...

kenapa tak tanya áyam nie masuk panadaol tak?? heheheee

Afida Anuar said...

Pulak..isk...x penah pulak den dengar pasal ni, tapi kalau betul la... boleh mudaratkan kesihatan kita ni cikgu...

mak saya kalau masak ayam kampung memang tambang(bahasa ganu) lama atas dapur, dengan api kecik....

Mardhia Yusof said...

apa rasa???sedap?
ok?hehehe..mcm2 ye..;)

nurkaloi said...

errr....
lau tak mudaratkan kesihatan takpe laaa

zati embong said...

huhu,kalau cm2,makan gulai leh cepat baik demam la.haha

cik jue tomey said...

wahhh...yum..yum..sedapnya nasik berlauk..rindunya kt kg..pagi2 mkn nasi blauk..dasi dagang..nasi krabu...kt kl asyik jumpa nasi lemak endon aje...eiii...bosan.bkn sdp pun...

NaniE said...

alamak, biar betul..saya pun suka makan nasi berlauk..gulai kerutub ayam kampung..alamak..

Jue said...

dulu pnah gak dgr
tp xtau tol ke x

Rashid said...

Bapak
Itulah bapak .. sayapun terkejut gak kalaulah ia betul ..

Rashid said...

Lady Windsor
Nasi ganja? biar betul ni lady ..

Rashid said...

Adylia Qarissa
hahah!! mandai je adylia ni .. boleh tanya kat dr ayam ..

Rashid said...

Afida Anuar
Tau taule fida. Mudarat ke tak .. kalau sebiji panadol rasanya tak ada kesan kot. Kalau 20 biji panadol tak tau le pula.

ooo tambang tu sama ngan mereneh ek ..

Rashid said...

Mardhia Yusof
Mar .. rasanya memang sedap. Mar .. saya ni kalau makan nasi lauk apapun rasa sedap semacam je ..

Rashid said...

nurkaloi
Rasanya tak kot .. kalau sebiji dua ..

Rashid said...

zati embong
Kalau makin baik demam takpe le. Takut makin fening feningggg …

Rashid said...

cik jue tomey
nasi dagang? aduaiii sedapnya. tambahan nasi dagang terengganu .. empuk ..
Nasi lemak endon? camana rasa ek .. geli ke? hehe ..

Rashid said...

NaniE
Gulai kerutub ayam kg .. uisss meleleh air liur ..

Rashid said...

Jue
Mungkin satu dalam satu negeri kot. Kan peniaga suka jimat kos.

Lady Windsor said...

Rasyid, nasi ganja tu ada kat Perlis, depan office saya ada nasi beringin, setiap hari makan x pernah jemu, macam berhantu..hahaha ada berani?

LadyBird said...

cikgu, lady pernah dengar sal panadol tu..
tu untuk melembutkan daging ayam tua.. bapak ayam tua dagingnya liat sgt2.. kdg2 org letak sudu.. mcm2 :D..
tp petua sudu tu betul kot kalau difikirkanscr saintifik..

Rashid said...

lady windsor
oooo ingatkan nasi apa tadi. baru dengar nama dia ..
ermm. nak cuba juga rasanya .. tapi fikir 2 kali kot. haha!! takut ketagih ..

Rashid said...

LadyBird
Daging ayam tua .. mungkin juga.
Macam orang juga ya. Makin tua makin liat .. ahakss!!

letak sudu? saintifik .. macamana ek?

cik jue tomey said...

lupa nk ckp ari tu...selain panadol...cik jue pnh baca..n pnh tgok jgk lah chef kt tv..dia masukkan air coke ms memerap,untuk empukkan daging...sblum di panggang...pelik jgk.tp mgkin ni tektik2 baru masakan la...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Search