Followers

26 November 2011

Salahkah menyintai seseorang dalam diam?

Dirinya berkulit putih bersih. Ada dua ekor rama-rama cantik berterbangan pada dirinya. Ada juga tiga lambang cinta merah pada pakaian depannya. Tapi sayang ..  satu lambang cinta itu telah terkoyak, satunya kelihatan luka berbalut hansaplast dan satunya lagi berjahit tali tiga pangkah. Parah agaknya.

 ingatkan dr pakar bedah je .. dr pakar cintapun ada jugake?. hehe

Kutatap wajahnya. Kusentuh dirinya. Aku baca bait-bait ayat yang tertera pada pakaian depannya.

“kerana aku doktor cinta, membuat dia tergoda.
kerana aku pakar cinta, aku hilang kata-kata …”

Aku pusing badannya. Pakaian belakangnya tertulis ..

“Kecewa tak sesakit menyintai seseorang dalam diam”
“Cinta itu menyakitkan tapi cinta juga membahagiakan. Kalau mencantikkan lukisan adalah warna, yang mengindahkan kehidupan adalah cinta ..”

Kasihan dia. Aku bersamanya sejak bulan jun 2011 lagi. Tapi kerana tak ada masa, ia terbiar kat atas sofa begitu saja. Baru habis bab 2 aku bacanya (ada 65 bab kesemuanya) .. hehe

Sekarang aku curi-curi masa. Masa menunggu, masa iklan tv, masa boring-boring .. pasti akan aku bawa dia.. pasti akan aku baca dia ..

Dia .. nama manjanya Doktor Cinta .. 


p/s – sekali sekala nak juga baca novel yang agak ringan, simple, sempoi  tapi best jalan ceritanya. Kalau asyik duk baca buku ilmiah je .. ishh makin berat kepala otak .. naknya bertambah 2 kg lagi. Kan naya ..  

68 comments:

nyanyisunyi said...

tak salah mencintai seseorg dalam diam..(biarpun yg dicintai tak tahu atau pura2 tak tahu)kerana cinta adalah satu perasaan indah anugerah dari Yang Maha Isa..bukan dipaksa atau dibuat2.

dan hingga saat ini ada satu nama yg tetap terpahat dalam hati tetap diingati dan mugkin dicintai selamanya...segalanya dalam diam.

azahrohaizah said...

Tak salah, tp takut dua dua kan merana
macam dlm entry sy cinta ya tak kesampaian..rupa nya kedua nya punya rasa yg sama tp krn takut nk luah kan perasaan, semua nya telah terlambat!

Salam Maal Hijrah
semoga bertemu cinta sejati..amiiin

Ungu Violet said...

kalau dah cinta tu luahkan aje...

terima tak terima tu belakang kira..

janji dah usaha...

mana tau sidia mmg ditakdirkan utk kita..:)

Lady Windsor said...

Rashid, layan juga buku begitu? Ahahaha bagus ingatkan saya sorang je...anyway banyak membaca minda pun terisi..

Mencintai dalam diam...? Saya berani kata ramai antara kita mengalami begitu..ia buat kita jadi tidak jejak bumi kadang kala...seterusnya...anda semua tahu...:-)

LadyBird said...

salam cikgu.. best x cite die cikgu?
kata2 ni best.. : “Cinta itu menyakitkan tapi cinta juga membahagiakan. Kalau mencantikkan lukisan adalah warna, yang mengindahkan kehidupan adalah cinta ..”

ciK LyndaWawa said...

wah,lyn n0vel jwang.

c'axoera said...

saya ke tu heheheheh =))

aliadijamina said...

Novel "Awak suka saya tak ?" Pun sangat bagus jalan ceritanya. Berbahasa santai tapi indah dan penuh kasih sayang.

umie naziera said...

sukenyerr novel

Syairani Tarmizi said...

wahh. ingatkan sape dah tadi.hehe

CikGu Ma said...

salam maal hijrah...

jom baca =_~
sambutan sekadar adat atau penghayatan???

Mardhia Yusof said...

novel tu psl cinta dlm diam ke?
mcm best..
tp sy ska baca novel norhayati berahim.
stiap novel dia ada banyak info baru yg sy blajar.
last skali novel beliau sy beli, "Aku bukan Billy Miligan"..best sgt novel2 dia..
skrg da takde masa sgt na bc novel..usha2 kat kedai pon, makin byk novel. tak tahu nak beli yg mana satu. sbb sume nmpak cam best..

cik jue tomey said...

sy pun ada beli gak novel ni...okeylah...tkdelh best sgt..so so ajelah...hehehe..cik ju tgh smpn wit nk beli 7 hari mencintaiku yg siti rosmizah,ngn biarlh ia berlalu yg sha ibrahim punya...mcm best jek..

Yatie Awang said...

sekarang bukan kata nak baca nak jengah2 pun tak ada masa, ada masa terluang sikit, nak menghadap blog pulak hahahhaa...kalau zaman2 remaja dulu, jangan cakaplah, satu buku boleh habiskan, bukan apa nak lari dari baca buku sekolah huhuh

Afida Anuar said...

Cikgu, baik luahkan, jangan dipendam....nnti hati merana..

PS: janda tu ka? kekekek.. gurau je jangan mare....

yen(toka ziizokukuto) said...

perghh,,ayat berlapis lapis,,rupanya nak cerita pasal novel je,,heheh,,nice entry

cik ika said...

hee..pemiant giler novel..

Tentang Kita said...

tak salah menyintai org dlm diam jgn smpai merana diri sbb cinta x berbalas...

salam maal hijrah 1433

NaeBlog said...

Salam Maal Hijrah 1433
Semoga segala impian dipermudahkanNYA. Amin

Adylia Qarissa said...

oooouuucchhhh!!... cinta tu 1 nikmat.

tak salah untuk menyintai 'dia' dalam diam tapi ada batasnya :D

Rashid said...

cik jue tomey
7 hari mencintaimu yang ..
biarlah ia berlalu ..

ermm cik jue ni mesti peminat novel ..

Rashid said...

yatie awang
iyakan .. masa terhad. ramai lebih suka cari maklumat kat internet. Asyik baca blog. Tak buka sehari rasa gelisah je.
tapi itulah hakikatnya. Dah tak sama cam dulu lagi.

Rashid said...

nyanyisunyi
erm .. pura-pura tak tau? hehe.. itu yang mahal tu ..
Memang cinta itu sangat indah. Ia sukar untuk difahami. Perasaannya sukar diterjemahkan ..

Rashid said...

azahrohaizah
so .. kena berani! berani luahkan! jangan risau akan penolakan! wah wah ..

Rashid said...

ungu violet
a’ahh kan puas hati kalau kita luahkan .. walaupun ditolak! tak rugipun .. kan kan ..

Rashid said...

lady Windsor
yup! saya juga. Masa sek men dulu memang suka sangat baca novel. Pelbagai genre novel. Cuma sekarang ni masa tak begitu mengizinkan. so .. skrg nak layanzz .. ada free masa. cuti sekolah ..

tak jejak bumi? haha!! rasa diri terbang .. wow! sukanya ..

Rashid said...

Ladybird
ermm .. saya dah baca 3 bab memang best juga. santai .. sempoi je bahasa dia .. terasa rileks minda.

Rashid said...

cik lyndawawa
a’ahh lynda.. nak rehatkan minda. Asyik duk fikirkan kerja.. tanah .. kebun getah .. hehe

Rashid said...

c’axoera
ermm .. c’acoeraaaaaa ..

Rashid said...

aliadijamina
okey lia .. nanti saya pergi cari .. tapi nak habiskan novel ni dulu.

Rashid said...

umie naziera
bahasa agak santai .. sempoi .. itu yang best!

Rashid said...

syairani tarmizi
syairani .. lama tak bermain bahasa .. sajee ..

Rashid said...

cikgu ma
salam juga utk cikgu ma ..

Rashid said...

Mardhia yusof
Ada juga watak begitu mar .. tapi saya suka watak mazliana. sempoi giler dia ni.

Aku bukan billy miligan? wah ..tentu best ni.

Sama mar. Sekali sekala jengah baca tajuk novel je kat kedai .. macam-macam ada..

Rashid said...

Afida Anuar
hahaa!! gelak besar saya fida .. ishhhhhhhhhhhhhhhhhh ..

Rashid said...

yen
Entah le yen .. tiba-tiba je berbahasa gitu ..

Rashid said...

cik ika
cik ika takle minat gilerrr .. minat separuh gilerr je ..

Rashid said...

Tentang kita
Kalau kita mencintai sc diam takper .. Tapi rasa kasihan jugakan bila ada orang mencintai kita secara diam tapi kita tak taupun ..

Rashid said...

Nae blog
Amin .. insyaAllah. Moga kita beroleh kemenangan lebih baik dari semalam ..

Rashid said...

Adylia Qarissa
cinta itu 1 nikmat?. erm .. cam makan kfc je ni .. nikmat hingga menjilat jari ..

ada batasnya .. ??

Ezad Skytech said...

hee...susah la nak jumpa sekarang ni lelaki yang layan novel...:)

Rashid said...

Ezad skytech
ishh iyake? nampak cam ikhlas penyataan ezad tu. rasa setuju amat saya ..

Fatin Sabri said...

Tak salah..
Cinta kan memberikan kita kekuatan.

~AmyLiana86~ said...

xsalah...tp sebaiknya baik berterus terang..heheh

LIPISLADY said...

Sallam,

Lepas habis baca nanti buat sikit sipnosis, nak kena beli novel tu, tajuk best.

Aien Not Alien said...

bahan bacaan ringan untuk neutralkan balik perasaan serabut dengan dunia sehari-hari yang serba 1001 macam...hihi

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

nak pinjam boleh?

Raden said...

uncle ni..jiwang gak ek

Syieda™ said...

xtau mcm mn cinta dalam diam..sebab syieda suke pada die 1st time tgk pic die. pada masa yang same die pun ajak berkenalan..

^_^ cinta itu buta..tapi manusia jgn buta dek terleka dengan cinta...


p/s:maaf doktor ni(syieda) adalah doktor xbertauliah..hihihi

Rashid said...

Fatin sabri
Dengan bercinta kita bisa kuat! gagah bersemangat! yes!!

Rashid said...

Amyliana
“Amy .. saya nak berterus terang ngan amy .. saya sebenarnya dah lama … saya harap amy memahaminya ..” (uiss. saya takleh jadi pelakon. Lintang pukang ayatnya)

Rashid said...

Lipislady
lipislady .. entahle bila nak abis satu novel tu. baru bab 3 .. saya selalu kuar umah tak sempat nak baca .. ada je kerja luar ..

Rashid said...

Aien not alien
Betul tu aien .. otak perlu rehat juga. Nanti pecah! (uiss iyake ni? ayat terlalu bombastik le)

Rashid said...

Lydia Miza
boleh je .. datangle kelantan .. (kerna satu novel sanggup kudatang kelantan. ahaks!! )

Rashid said...

Raden
jiwang? mana ada naddia .. takle takle (menafikan sambil perlahan anggukkan kepala ..)
Alaa saja je naddia. Saya cuba luangkan masa sikit ngan baca novel (time ada masa le). Hidup ni kan tak boleh terlalu serius sangat ..

Rashid said...

Syieda
Syieda itu tanda cinta pandang pertama. tgk pic terus jatuh hati ..
Sebenarnya cinta dalam diam dah tak sesuai sekarang. kalau suka bagitau je terus-terang. Takde le buang masa kan ..

Masa itu terlalu berharga untuk kita biarkan ia berlalu begitu saja.

* NOOR ANIDA * said...

novel cinta mmg layan...hehhee

Nazifa said...

suke bace novel ye..eheee
dulu layan gak novel skrg nie xde mase daa :)

nurkaloi said...

tajuk bukan main puits kekeke

Ct Aja said...

hahhahaha, post sini nak tolong baca...

budak penjara said...

cam menarik je novel doktor cinta tu..hehe

Rashid said...

Noor anida
anida.. sama-sama kita layanzzz .. ;)

Rashid said...

nazifa
nazifa .. sekarang kita lebih ada masa baca blog. haha!!

Rashid said...

nurkaloi
tajuknya . saya rasa semua pernah alami atau sedang alami mungkin ..

Rashid said...

ct aja
ada je ct aja ni ..

Rashid said...

budak penjara
Memang menarik .. novel ringan.. bacanya macam kita ada sana juga.

Elie Lily said...

Kenapa nak menyintai dalam diam? nnt sendiri sakit kan..

Rashid said...

Elie lily
Tak terucap ..
.. opss!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Search