Followers

17 February 2012

Dulu blogger tegar .. kini kian menyepi?




Tadi aku skrol bloglist kat dalam blog kerdipanbintang. Wah!! ramainya teman blogger yang makin hari makin menyepi. Sepi tanpa ada bicara lagi kat blog masing-masing.  Ada menyepi sebulan, 2 bulan, 4  bulan, 8 bulan .. 1 tahun .. 2 tahun ..

Kadang-kadang tertanya-tanya juga dalam diri ini, mana menghilangnya teman-teman blogger ini semua. Teman blogger yang suatu waktu dulu begitu gigih dan rajin berblog. Teman blogger yang sewaktu waktu dahulu sering berkongsi kisah dan cerita, berkongsi rakaman gambar yang dilalui sehari-harian ..

Walaupun ramai yang mula menyepi  .. rasanya makin ramai juga blogger-blogger baru yang  hadir dalam dunia blog masing-masing.

Aku tabik pada blogger yang masih dan terus kekal dalam dunia blog. Mereka berblog seakan-akan tak ada akhirnya .. terus berkongsi sesuatu walau hanya beberapa baris ayat ..

ermmm ..  aku? adakah bakal menyepi juga?

32 comments:

Noorieda said...

Assalamualaikum cikgu..

Ramai yang menyepi cikgu..saya pun menyepi juga hari tu, pastu bila aktif balik, yang lain pula menyepi..hehe

Rumah Kuning said...

masing2 punya alasan tersendiri kenapa mereka menyepi.... kan?

cahayachenta said...

mmg pun.. ramai rakan2 blogger yang kenal dulu dah jarang jumpa skrg... kalau yg komen pun semua muka2 baru...

sue-ab said...

saya pernah menyepi 6 bulan..dah la menyepi update melawat kawan pun tak..lama2 kawan pun lupa kita..pastu mula la rindu..dan sekarang start balik walaupun selalu tertinggal ke belakang..

Rozuan Ismail said...

biaselah, kena ada keyakinan, BAru leh bertahan

Eri-chan said...

menyepi sebab sibuk dengan komitmen family paling tinggi alasan itula..
yg lain2...dah malas nak menaip kots

zati embong said...

ada komitmen lain yg lg pntg kot..hihi. xpun sbb pnat dgn kerja sehari2..blik rumah pk nk rest je.

Signorina Syima said...

sama lah, mood nak berblog seakan menghilang. sibuk dengan paperwork kat pejabat. tak ke boleh pengsan nak manage kerja dan blog serentak?

Kerja hakiki lebih penting kan cikgu?

Lady Windsor said...

Rashid pun nak menyepi juga? Eh jangan...nanti saya rindu nak baca catatan rakan SIS ni..hehe..sehingga kini saya cuma terjumpa Rashid, Kamarulzaman Taib dan Nik Haslindar Che Hamid saja yang blogging, yang lain2 saya x pernah jumpa sama ada mereka menulis di blog atau tidak....so terus blogging ya..:)

Bapak said...

Bapak cuba kuatkan semangat berblog walaupun sekadang menyala kekadang hampir malap...

Mardhia Yusof said...

sy pun dlu penah menyepi dan akan menyepi..
tak seaktif dulu..
hmm...
da start keje esok..
tak bleh nak online selalu.
check email pon kejap je..
nak check facebook lagi la tak sempat..

4feet8 said...

saya bukan menyepi, tukar nama dan create blog baru. entahlah, bila terlalu ramai yg tahu tentang blog sy, habis cerita dlm tu dikeluarkan dan dijadikan bahan certa..lansung tak suka..hehe

Fifi Rahmat said...

saya pun menyepi dah sangat lama.
tetiba teringat ada blog. hehehe

Ain Zulaikha said...

alaaaaa update kekadang pun okey what.. ain pun sekarang ni jarang sangat update.. tapi cuba jugak lah tuk update hehehe

Rashid said...

Noorieda
was salam ..
Sepi itu indahkan .. tapi jangan sepi terlalu lama dah ..

Rashid said...

Rumah Kuning
Itulah agaknya. Kesibukan teramat .. atau dah ilang keseronokan berblog .. sekadar suka baca blog kawan-kawan je.

Rashid said...

cahayachenta
yup! hilang tumbuh berganti ..

Rashid said...

sue-ab
Itulah. Jangan lama sangat menghilang .. rindu itu pasti kerana kita dah biasa berblog. Banyak kebaikannya berblog. Ramai kawan ..

Rashid said...

Rozuan ismail
Kena maintain kan wan .. walaupun takle tegar sangat ..

Rashid said...

eri-chan
hehe .. sibuk ni memanglah sibuk. Kerjakan .. itulah perlunya cari ruang ..

Rashid said...

zati embong
Betul tu zati. Balik umah sibuk ngan kerja umah lagi .. kemudian terus zzzz .. esok kerja lagi. Balik rumah kerja lagi .. dikerjakan. opss!!

Rashid said...

signorima syima
syima .. kena cool .. cari sikit ruang kat blog. hehe
Memang betul kerja hakiki lebih penting. Tapi blog juga penting. hahha!! semangat !!

Rashid said...

Lady Windsor
lady .. saya? takle .. masih ada semangat .. masih ada sayang kat blog. Masih rindu baca blog teman-teman blogger .. insyaAllah saya akan terus berblog walaupun sesibuk manapun Cuma takle TEGAR .. hehe ..

Rashid said...

Bapak
Gitulah kita bapak. Sibuk .. kadangkala semangat tinggi. Kadangkala malas ..

Rashid said...

Mardhia Yusof
owhh dah keje .. tahniah!! ni tentu makin sibuk ni mar ..
Apapun cuba le luangkan masa sikit k .. utk blog .. sayangkan ..

Rashid said...

4feet8
owh iyake? naper diorang buat itu semua ek? takde kerja ke?
Saya walaupun ada teman-teman guru tau blog saya .. diorang baca secara senyap-senyap. Kadang tu diorang tanya .. naper tak update? Maknanya diorang baca senyap-senyap .. malu juga saya .. hehe

Rashid said...

fifi rahmat
fifi .. jangan tinggalkan blog k. Kita sama-sama maintain walaupun takle hari-hari berblog .. hehe

Rashid said...

Ain Zulaikha
ain. sama le kita .. jarang update tapi takle sampai sebulan kan tak update .. yang penting dalam seminggu tu mesti ada entri. hehe

Irfa said...

kdg2 takde idea nak merapu :)
time ada idea..hambek..5 6 kali posting dalam sehari ;)

Rashid said...

Irfa
irfa kadang tu saya kagum juga .. ada blogger tu dalam sehari boleh dia entri 8 sekali ..

Hanif said...

Blogging ni kena ada displin diri...
Dan target...kalau tak mesti bosan punya...

Rashid said...

Hanif
Betul tu hanif .. santai-santai gitu. takleh terlalu serius sangat .. nanti datang perasaan boring kan ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Search