Followers

12 July 2012

Aku dan uniform tentera ..


 Gambar sengaja dikaburkan kerana ia adalah rahsia negara!!

2 minggu aku berkursus kat ....  Terasa diri teramat penat. Mata masih ngantuk. Belum dapat cover lagi …

Boleh dikatakan hampir setiap hari tidur jam 4.30 pagi .. 5.00 pagi. Bangun balik jam 6.00 pagi ..  1 jam je tidur. Pukul 8.00 pagi terus standby  .. 

Tiap-tiap hari baca naratif peperangan. Tengok peta. Tafsir peta. Lukis peta. Besarkan petak peta. Buat perancangan taktik .. perancangan nak ‘attack’  dan sabagainya.

Aduhai begini rupanya kursus yang perlu dilalui oleh pegawai tentera.  Ia juga salah satu syarat kenaikan pangkat ...  (dalam kepala gila-gila, kan bagus duk kat rumah. Tidur cukup. Best jeeee time zzzzzzzz …   tak de siapa nak kacau .. lena abis!! )

Tapi takper. Ini semua demi negara tercinta ..

p/s – blog pun tak sempat jengah langsung!! dah ada sarang labah-labah ..  


7 comments:

Mardhia Yusof said...

mmg da bersarang pun labah2..

waaahh..
bagus2..demi negara yg tercinta.
mesti best jadi tentera kan.
2minggu kursus mesti byk bnda bljar..pengalaman..;)

4feet8 said...

aik, saya dah start konfius. cikgu ni cikgu sepenuh masa ke, tentera sepenuh masa? ke join sukarelawan tentera..?

ILA said...

huiii..ku mencemburui dkau cikgu rasyid..stelah hampir 3 tahun mdiamkan diri..baru saya mahu menjengah blog sndiri yg di sorok di blakang pintu.tapi dikau walau bz pun masih mampir ke sini juga...ermm...fb dah tak layan kewww;)

Rashid said...

Mardhia Yusof
dah bersarang? hehe .. ;)
Mar kalau selalu duk kat bilik berhawa dingin .. rasanya badan pun sejuk manjang je .. tak fit. kan kan

Rashid said...

4feet8
hah! dalam tentera ada satu yang selalu diajar. Bila kita confius itu tanda kita bagus. Kerana dengan konfiusan itu akan bolehkan kita belajar sesuatu..

Sebenarnya saya ni cikgu sepenuh masa le. Cuma join askar wataniah .. cam siti nurhaliza tuuu .. Cuma siti tu baru join saya ni dah masuk 18 tahun ..

Rashid said...

Ila
eeeeeeeeeeeee ilaaaaaaaa .. lama tak bual kan. Tu le sepi je manjanggggg …

3 tahun? ermm rasa baru je semalam kan ..
ila fb saya lama dah tak jengok sana.
Hanya kat blog ni je saya selalu mampir. Wajib mampir. Jiwa saya masih melekat kat blog ni .. :)

whitetulipscent said...

As'kum cikgu rahsid..wah, mmg hebat. sy kagum dgn cikgu. smoga btmbh sukses di masa hadapan. ya, tugas kita pada negara wajib dilaksanakan. best regards. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Search