Followers

19 August 2014

24 ribu lebih baca entri Kisah 18sx pelajar tingkatan 1


Kejap tadi buka blog. Lama juga tak jengah. 

Aku perhati blog yang sekian lama menemani aku. Blog yang menjadi tempat dan ruang untuk aku membicarakan sesuatu. Ruang untuk aku meluahkan sesuatu yang terbuku di hati, bermain di fikiran. Di blog ‘kerdipan bintang’ inilah aku berusaha untuk berkongsi sesuatu dengan rakan-rakan di alam maya. Rakan-rakan yang pernah membuatkan hidup ini ceria. Rakan-rakan yang dapat  menenangkan hati dan fikiran yang kadang-kadang berbaur dengan pelbagai rencah karinya. 

Aku perhatikan sekali lagi blog ini. Oh ya, aku tabik kat beberapa orang blogger yang pernah bersama di alam maya. Masih kekal aktif . Tahniah!!! Aku pula kebelakangan ini agak slow sikit. Suka baca je. Idea itu ada tapi malas pula. Entah apa jenis penyakit datang menguasai diri. Yang jelas penyakit malas menaip ..

Tambahan lagi, sejak beberapa bulan ini duk sibuk dengan kerja sekolah. Sibuk hadir kursus dan bengkel sana sini. Sibuk beri ceramah berkenaan program dan bengkel akademik. Dalam masa yang sama sibuk juga ‘mengumpul dan mengurus aset’. Sibuk mengurus homestay. Sibuk mengurus tanah,  beli tanah dan nak jual tanah. Sibuk dengan beli rumah dan nak buat rumah.  Hehe.

Orang kata hidup ini kita perlu bijak merancang. Yup!! Kita harus bijak merancang perjalanan. Perjalanan kita masih jauh. Itupun jika diizin olehNya. 

Kita perlu melihat bintang-bintang di langit. Ia terlalu cantik dan indah. Itupun jika kita menghayati ciptaanNya. Betapa kita di dunia ini terlalu kerdil. Terlalu kecil. Tapi jangan kerana perasaan kekerdilan itu membuatkan kita rasa tak bermaya, terasa lemah dan membiarkan diri kita hanyut begitu saja. Hanyut ketinggalan. Kita harus berusaha untuk mendapatkan sesuatu. Harus mampu menyumbangkan sesuatu kepada hidup ini.  Di situlah ada kunci kebahagiaan dan ketenangan hidup sebenarnya. sekali sekala terimbau kenangan zaman kanak-kanak .. berlari suka ..


Apapun ketika kita melihat keindahan bintang-bintang di langit,  jangan pula kita lupa untuk tengok  rumput di bumi …

Untuk semua rakan kenalan di alam maya, “Terima kasih dan teruskan berbicara di alam maya …”

p/s – aku tengok popular posts .. uisss  Kisah 18sx pelajar tingkatan 1 masih di tangga teratas. 24 ribu lebih yang baca entri Kisah 18sx pelajar tingkatan 1 .  Aku tertanya-tanya juga ..  dorang ni suka sangat ke dengan kisah-kisah begini? Tapi maaf le .. blog ini bukan kisah seks okey. Ia kisah kehidupan manusia dan juga kemanusiaan .. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Search