Followers

13 April 2010

Di mana saja anda mungkin ketemui jodoh ..

Semasa memandu … agak tertarik dengan kata-kata Dr Fadzilah Kamsah kat radio. Berikut antara kata-katanya:

Mungkin sekadar bertegur sapa... bertanya khabar .. rupa-rupanya orang itu adalah jodoh anda? (ops!! ini kata-kata saya okey, bukan Dr. Fadzilah Kamsah. hehe)


… sesiapa yang ingin mencari pasangan hendaklah sentiasa bersedia! Bersedia pada bila masa-masa saja. Ini kerana jodoh itu akan datang pada bila-bila masa, ia tak pilih tempat. Di mana saja, anda mungkin ketemui jodoh pasangan anda.

Satu cara bersedia ialah hendaklah berpakaian cantik. Biar sederhana tapi nampak cantik. Orang perempuan mesti nampak cantik. Jangan kerana hanya nak keluar ke kedai Mamak je … pakai gitu-gitu saja. Tak nampak cantik. Masih pakai bedak sejuk kat muka. Iyalah kedai mamak bukannya ada apa… tapi orang perempuan mesti ingat! Mungkin bukan mamak itu tapi anak mamak itu. Anak Mamak yang handsome macam amir khan itu yang sedang duk perhati anda …

Orang lelaki mesti ingat, satu daya tarikan kuat kepada orang perempuan ialah dengan berpakaian kemas. Tapi jangan ter over pula. Berpakaian kemas adalah first impression kepada orang perempuan. Orang perempuan suka lelaki berpakaian kemas! Dengan berpakaian kemas… boleh cair hati mereka ...

Dalam mencari pasangan, orang perempuan juga boleh mencari dan mengejar. Bukan hanya orang lelaki saja yang boleh mencari dan mengejar …

Satu lagi ialah biar hati itu dipenuhi rasa kasih sayang. Jika dalam diri anda penuh kasih sayang maka maka orang lainpun akan lebih-lebih sayang anda! Tapi jika diri dan hati dipenuhi perasaan benci maka oang-orang di sekitar juga akan turut membenci anda!

p/s - ermm orang perempuan pun boleh kejar-mengejar juga ek. Jangan biarkan lelaki saja mengejar okey. Nanti melepas .. kan rugi tu. hehe


60 comments:

anak ain said...

stuju..kena nampak cantik selalu..dan sedia utk bertemu jodoh

kisah cinta anak ain kisah cinta pandang pertama..(kwn suami kata, 1st time suami nampak anak ain dia trus kata jodoh dia da sampai) :)

anak ain said...

stuju..kena nampak cantik selalu..dan sedia utk bertemu jodoh

kisah cinta anak ain kisah cinta pandang pertama..(kwn suami kata, 1st time suami nampak anak ain dia trus kata jodoh dia da sampai) :)

blueCITY® said...

salam cikgu,
okay.. saya nak jadi pengejar ni
boleh ke? lalala...

teringat laks satu masa dulu, ada sa nak jumpa i, g la i, konon2 blind date la, i tak kenal dia. sampai je kat kfc, mak aiihh, dia punya dressing cam awie wings tuh. rock kapak. suar getah ketat , tali pinggang butang2 kilat, wakakakak..
pastu i terus tak mo jawab kalu dia call, hahahah...
sian dia. citer lama2 daaa...

ps: dah sedia dikejar ke?
hahaha

annfrendly said...

macamtu betul lah kan.. jodoh kena usaha.. takleh tunggu jodoh sampai..

err.. tapi tak bisa mengejar orang lelaki.. sangat malu... heheheh

Nur -al- Ain said...

ok, dr Love, boleh buat entry care menjaga cinta di mana sahaja pulak. selepas jumpe kene maintain plak kan.

HEHE ;)

Afida Anuar said...

Cikgu Rashid mesti sentiasa berpakaian kemas kan? hehe..dah tau dah:p

sekuntum mawar berduri said...

Salam...

Jodoh pertamuan adalah ketentuan dari ILahi tetapi kita tetap diberi peluang untuk memilih jodoh kita,jadi pilihlah yang mempunyai agama sebab ia akan memberi kita kehidupan yang aman damai didunia dan akhirat,Insyaallah.
Nafsu mengatakan wanita cantik atas dasar rupanya, akal mengatakan wanita cantik atas dasar ilmu dan kepandainya dan hati mengatakan wanita cantik atas dasar agama dan akhlaknya.

HonEyBuNNy said...

Yeayyy..lau gtu ila nak selalu berpakain cntk la...ihihi..ila suka la entry ne cikgu...he3...cikgu...sudi2 tima la award tu...hehhe

Naura's Villa said...

betoi tu..naura setuju..skang dah takder istilah perigi cr timba

eik`S noName said...

oh nak test pegi kadi mamak pakai kemas la plak lps nie...

POSH76 said...

yang penting jujur & ikhlas pasti kecantikan itu akan terserlah...jodoh akan dtg sendiri tanpa perlu dipaksa....hehe

Cik Amy Sensei said...

salam..

moga bahagia dan ceria hari ni ekk..

Ija1202 said...

salam...
betul tu cikgu, penampilan perlu kemas, biarpun pakaian itu bukanlah baru @ berjenama....

Super Nia Hana said...

watashi tak pernah sangkal kan ayat abg fazillah kamsah..eh..datuk fazillah kamsah tu.

eheheheh

setuju sama sekali

Solehah said...

btl la tu.kita tak tau kan sapa jodoh kita.tp kan bab ppuan berhias utk nampak cantik kat lelaki bukan mahram dia x boleh rasanya..kalo ikut pandangan agama la..

Mak Su said...

salam kenal, salam ziarah. yg penting ada give and take dan niat yg ikhlas, kan :)

makdara terdiva said...

tak larat la nak kejar...muahahaha!!!!

Arianni said...

Salam..Nak cari jodoh pun kena kejar mengejar ke..letih tuu..rasanya tak kuasa nak mengejar..kih kih kih

Bercakap dari pengalaman ekk..

seorang AKU said...

haroskah sy mengejar? haha!~

azlanlin said...

Mcm mana gayanya jika kita jumpa 'jodoh' lagi..hehhehe.

piewahid said...

salam,
waaa... berpengalaman nampak? hihihihi...

piewahid said...

salam,
waaa... berpengalaman nampak? hihihihi...

Marzalina said...

dimana ek nak jumpa jodoh intan? hehehe..ada ke yg dok intai2 ni?

LiNda said...

owhhh... saya suka statement..

Satu lagi ialah biar hati itu dipenuhi rasa kasih sayang. Jika dalam diri anda penuh kasih sayang maka maka orang lainpun akan lebih-lebih sayang anda!

arggg.. lega rasanya disayangi . kann..kann

Daddy Cool said...

Betul tu Shid, sekaang dah tak pakai dah perumpamaan perigi cari timba... tapi biar berpada-pada, jangan sampai ada yang menggelar mengada-ngada...hehehehe

Kancilbiru said...

uii org ppuan pun nak laki kemas gak tau...hehehe

Rashid said...

anak ain
cinta pandang pertama? bukan senang tu ain. Cinta pandang pertama biasanya bila kita pandang dia.. makan masa beberapa minit.. gituke? tuu macam dalam filem hindi tu. hehe
Wah hebat betul suami … nasib baik menjadi.

Rashid said...

blueCity
Salam.
Yup!! kejar jangan tak kejar. Kalau dia lari pecut 100 meter.. biru pecut 80 meter. Dapat je terus ikat dia. Jangan lepaskan.

"rock kapak suar getah ketat , tali pinggang butang2 kilat.." hhahah!! gelak saya biru. alaaa naper tak terima dia.

oooo tak jawab dia call ek. Kasihan dia biru. sampai hati biru buat dia gitu..

Rashid said...

annfrendly
iya ann. Jika ann suka pada seseorang kejar dia.. kejar sampai dapat. Kalau dia tak mau ann bagitau dia.. naper tak mau? sila beri 10 alasan… ann serius.. ann marah dia.. haha!!

ann saya tau. ann memang kategori Perempuan Melayu Terakhir …

Rashid said...

Nur Al-Ain
DR LOVE? mandaiiiii je bagi gelaran pada saya ek. Senyum saya.. nak gelakpun ada.

ermm selepas jumpa.. jumpa lagi.. jumpa lagi.. 3 kali jumpa terus masuk minang. Seminggu bertunang terus hantar rombongan kawen. Baru cinta setia namanya.

Ni tak. jumpa seribu kali. Hari-hari jumpa. Tak jumpa resah gelisah. Bertunang pula tu 4 tahun.. lastly tak jadi. adoiii.. kan parah tu ain. hehe

Rashid said...

Afida Anuar
yup! saya memang sentiasa berpakaian kemas. Berkemeja dan bertali leher sepanjang masa kerja. Tapi bila balik rumah… saya pakai seadanya. suar jeans dan tshirt je.. tapi masih stay kemas. hehe

Malam je tak kemas.. pakai kain pelikat.. kadang tu seluar pendek je sama tshirt pagoda.. bukan apa .. panasle cuaca skrang ni!!!

Rashid said...

Sekuntum mawar berduri
salam..
ermmm.. tepat sekali – mesti pilih yang beragama dan berakhlak tinggi .. pasti akan terasa tenang dan damai je.

Kalau dah dapat yang gediks-gediks nakal sikit tu.. aduhai.. terima sajalah. Apa yang penting kena jadi pemimpin yang baik. Bimbing dia..

Rashid said...

HoneyBunny
hah!! saya tengok ilakan dah dan selalu berpakaian cantik. Nak cantik bagaimana lagi tuu? hehe.. dah dah. Jangan terlalu pakai pakaian cantik. nanti ramai pula yang ikut belakang ila bila ila kuar pergi pasar ke .. naik bas ke.. kan kes naya tu.

award? okey.. terima kasih ila. Sayang ila.. (wah puji-puji bodek bukan main..)

Rashid said...

Naura
Yes!!! saya rasa perigi cari timba takde masalahpun. Boleh apa.. malah bagus juga. sebab ini kes nak hidup bersama sepanjang masa kalau diizinkanNya. so.. pilih jangan tak pilih.. nanti tersalah pilih.. hari-hari makan ikan bilis..

Naura.. comel baby naura tu

Rashid said...

eik S noName
uisss apa nama ni. Terbelit-belit lidah saya menyebutnya..

eik. kita orang laki kena berpakaian kemas.. dan bersih .. baru dipandang 28 kali. Jalan tu mesti macho. Tegap. Jangan terhuyung hayang.. ilang selera bila orang pompuan tengok! huhu

Rashid said...

Cik Amy sensei
salam..
ermm terima kasih. Hari ni rasa ceria je.. walaupun mesyuarat mula jam 11 pagi sampai 3 petang..

Rashid said...

POSH76
Posh saya setuju amat. Jujur, ikhlas dan terima seadanya..
hmm hmm.. ada orang tu asyik kejar cinta je. Cari..cari..cari.. tak jumpa juga. Ada orang tu tak caripun.. tup tup.. ada orang masuk meminang.

TApi posh.. dari berdiam diri lebih baik kita kejar… kejar sampai dapat. Kalau tak dapat juga.. terimalah nasib. yang penting kejar lagi.. lagi.. lagi..

Rashid said...

Ija1202
salam
hah!! kan kan.. tengok tuu. Ija pun.
Tak semestinya baru.. 10 tahun lepaspun okey apa.. janji kemas..

Rashid said...

super Nia Hana
Abang fadzilah kamsah? uissssss nasib baik Dr Fadzilah tak baca.. kalau dia baca tentu senyum 8 jam.. hehe. Tapikan Dr Fadzilah tu masih control handsem tau hana walaupun makin berumur. Mungkin kerna dia sentiasa bermotivasi..

Rashid said...

Solehah
ermmm betul betul… maksud saya janganlah pakai semberono je ..

Rashid said...

Mak Su
salam ..
Beri dan terima.. maknanya kita kejar dia.. dia kejar kita.. haha!! sorry gurauan je..

Rashid said...

makdara terdiva
uisssss baru nak mula kejar dah tak larat ke?
Orang pompuan mesti kuat semangat k !! kejar dia sampai dapat..

Rashid said...

Arianni
Mesti ari.. jodoh kena kejar. Kejar ni maksudnya kita ambil tindakan.. kalau dah suka tak salah kita dekati dia.. tanya secara jujur - ‘awak.. saya suka awak.. awak suka saya? kalau awak suka saya.. saya nak kawen ngan awak.. awak setuju tak awak.. ‘ (hehe. apa punya cara nak pikat ni.. tentu lari terus dia…)

Pengalaman? haha!!! mana ada.. mana ada.. (sambil jelling tajam kat ari..)

Rashid said...

seorang AKU
yes!!!!!!!!! kejar.. kita kan hidup tak lama. So gunakanlah masa terbaik mungkin.. kalau dah jumpa tu terus bagitau isi hati. Jangan simpan. Tak ada gunanya…

Rashid said...

azlanlin
ehemm ehemm… jumpa jodoh lagi.. mungkin itulah jodoh namanya. kan itu bukan kuasa kita.. alaaaa terima je le.. (jangan mudah ikut kata-kata ini! sekadar menguji kesetiaan…)

Rashid said...

piewahid
salam..
Takdelah.. itu Dr Fadzilah kata.. (sambil senyum simpul tapi tak malu..)

Rashid said...

Marzalina
intannnnnnnn.. tuuu kat depan intan tu.. tuuuu

Rashid said...

Marzalina
intannnnnnnn.. tuuu kat depan intan tu.. tuuuu. intan taukan sapa dia.

p/s – intan camana dengan budak-budak single kat sebelah rumah intan tu?

Rashid said...

Linda
Linda.. “arggg…lega rasanya disayangi..”

wah!! lain macam je bunyi suara tu Linda. Tentu terlalu disayangi.. ahaks!!

Rashid said...

Daddy Cool
Daddy takper biarlah digelar mengada-ngada. Pedulikan diorang tu.. orang ni biasalah. itu tak betul.. ini tak kena.. yang putih dikatakan hitam.. yang hitam dikatakan biru tua.

Ramai juga orang laki suka pada orang perempuan yang kelihatan mengada-ngada.. tapi stay berpakaian sopan ayu, berpenampilan dan manja sikit-sikit.

Rashid said...

kancilbiru
hah! kan .. memanglah nak kemaskan. ke ada orang pompuan yang nak orang laki berpakaian selekeh. berkedut tak pernah gosok. koyak-koyak pula tu..

kisahremaja said...

ku masih mencari2x teman hidup yang sejati.... huhuhu

hazman aka species1980 said...

bile hati dah suka pasti di sana menanti ... di sini menunggu

Rashid said...

Kisah remaja

ermm.. cari jangan tak cari.. tapikan kadang tu cinta ada di depan mata tau.. cuma ramai tak sedarinya.

s h e e said...

ouh2...tbe2 terfikir plak.hehe.kite da jmp pon tp x sedar tu jodoh kite.hehe.kalo jmp blk mesti terkejut.btw...nice entry.

Idalara said...

salam cikgu rashid
diawal2 hidup sendiran dulu selalu juga mencari dn megejar..
namun sekarang rasa dah letih ,sudah berhenti mencari dn mengejar..serahkan segalanya pada Allah..
tapi penampilan diri tetap dijaga di dalam dn di luar rumah..

Rashid said...

Shee
Shee, senang je tu. Pergi cari semula orang tu. Bagitau dia.. “eee awak. Awak jodoh saya tau..” haha!!

Rashid said...

Idalara
salam.
ermm jangan gitu kak ida. Mesti ada sedikit usaha untuk melangkah okey..
Saya tau.. kak ida sentiasa jaga penampilan.. nampak bergaya..

Wawa_Nadwa said...

mane tau jodoh cikgu hanya didalam blog kan.. jeng jeng jeng!!

bersedia lah.
hahah..

Rashid said...

wAWA

haha.. blog siapakah itu? saperrr?
mandai je wawa ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Search