Followers

15 April 2013

Tubuh macam model. Bolehke masuk askar?



Jam 11.00 pagi – aku dan beberapa orang rakan pegawai berada di tempat pendaftaran.




owhh!! ramainya ..

Ramainya anak-anak muda remaja sekarang yang ingin memasuki Angkatan Tentera Darat Malaysia.

Anak-anak muda remaja, tak kira lelaki mahupun perempuan sanggup berbaris panjang untuk mengambil dan mengisi borang pendaftaran sebagai Perajurit Muda Tentera Darat 2013.

Salah seorang rakan aku. Kapten Mazuki beri komen ..

“Dulu rasanya tak lah ramai sebegini yang berbaris nak mohon jadi askar. Sekarang ni kaunter pendaftaran belum buka ... belum jam 8.00 pagi .. dah ramai berbaris. Kelmarin mereka dah mula berbaris dari jam 7.30 pagi lagi ..  malah masih ada yang berbaris sehingga nak masuk waktu maghrib. ”

“Baguslah. Ini satu perkembangan yang baik” balasku.

“Mungkin kerana sekarang ni bukan senang nak dapat kerja. Tambahan lagi sekarang ni gaji askarpun dah makin baik” jawab seorang lagi rakan aku, Leftenan Irwan.

“Iyakan. Aku duk perhatikan beberapa orang budak perempuan. Putih bersih muka.  Tubuh macam model. Boleh ke diorang ni masuk askar?” sampuk seorang lagi rakan aku, Leftenan Fadhli.


Aku dan rakan-rakan yang lain hanya tersenyum …

14 comments:

dee said...

saya. konfem tak cukup berat.

mountdweller said...

A'kum Rashid

Dah lama uncle tak drop komen kat sini, tapi uncle masuk baca dan belah.

Satu petunjuk yang baik bagi ATM. Sekarang sudah ramai yang berminat.

Uncle bangga dengan Along (anak sulung uncle-perempuan) yang berminat dengan askar sejak dari kecil.

Alhamdulillah selepas lulus UPNM dia memilih Navy dan sekarang berpangkat Lt. Komander di Lumut

JUK DIN said...

yg penting minat tu kena ada...

4feet8 said...

tak cukup ketinggian.. hehe

Dkna Abza said...

ingatkan beratur nak PRU :)

Mak Long a.k.a Kunang-kunang said...

Sekarang ni semua yang orang lelaki buat orang perempuan nak cuba juga.

Nafisa81 said...

saringan pertama kan berat vs tinggi...tak cuku atau terlebih BMI unggul ditolak...tetttt

Rashid said...

dee
hehe ..

Rashid said...


mountdweller
wassalam ..
Betul tu uncle. sepatutnya kerjaya ATM menjadi satu kebanggaan pada semua ..

wow Lt Komander .. setaraf mejar tu kan?
Bukan senang nak tengok kanak-kanak sekarang minat nak masuk askar ..

Rashid said...

Juk Din
yup! bila ada minat semua akan lancar ..

Rashid said...

4feet8
haha!!

Rashid said...


Dkna Abza
PRU? belum lagi .. jap lagi ..

Rashid said...


Mak Long
Oran pompuan tak mau kalah ..

Rashid said...

Nafisa
Betul tu nafisa. BMI dulu yang diutamakan ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Search