Followers

25 January 2012

Aku dan Rantau Panjang Kelantan (siri 1)

Kelmarin aku balik ke tanah tumpah darah - Rantau Panjang Kelantan. Uiss macam jauh je bunyinya. hehe. Padahal jarak aku menetap sekarang dengan Rantau Panjang cuma sejam setengah je.

Rantau Panjang - Wah!! Sibuknya. Penuh dengan pelancong. Pelancong dari seluruh negeri. Cuti tahun baru Cina katakan. Tapi aku perhatikan kebanyakan pelancong semuanya orang Melayu. Orang Melayu dari seluruh negeri di Malaysia. Orang cina? tak nampakpun. hehe ..

Rantau Panjang - di sanalah aku dilahirkan dan dibesarkan. Bersekolah kat sana juga. Dari sekolah rendah hinggalah ke sekolah Menengah. Dari darjah satu hingga ke tingkatan 5. Cuma bila naik tingkatan 6 aku ke sekolah Sultan Ibrahim (1) Pasir Mas. Habis tingkatan 6 terus masuk UKM ..  habis UKM terus posting ke Sabah. 10 tahun kat Sabah. Menjelajah aku kat negeri Sabah. Nyaris-nyaris tergoda (digoda?) dengan orang perempuan Sabah. Cina kadazan pula tu. Kristian pula tu .. adoii .. 

Rantau Panjang – Pusat beli-belah. Macam-macam ada ..  Suka betul aku tengok dan perhatikan orang perempuan & lelaki dari negeri-negeri lain datang sini. Macam-macam gaya. Macam-macam dibimbitnya. Macam-macam dibelinya. Aku pula? sekadar beli buah limau siam 2 kilo je.


Rantau Panjang – penuh nostalgia bagiku. Zaman aku bersekolah menengah.

Rantau Panjang - kat tapak pasar sekarang inilah tempat aku berjalan malam-malam tenangkan fikiran. Merenung masa depan ..

14 comments:

nasha sanza said...

hai,macam best je kelantan tak pernah pergi pun sebab jauh..hehe..insyallah akan pergi satu hari..=)

Lady Windsor said...

Rashid, ooh berkelana ke sabah ke selepas tamat di UKM ya? Patutlah tak ada nampak...di FB student 6A1 SIS siap buat group lagi...tapi saya memerhati saja sebab saya bukan kelas 6A1, saya kelas yang hujung2...haha tahukan..

Anyway, kalau saya balik PMas, RP adalah lokasi wajib tuju..sebab nak beli pulut ayam goreng yang kakak tu jual...perghh sedap tu..kat KL mana ada menu macam tu kan...hihi!

pB said...

keno buat tempat parking bertingkat doh tu kat RJ(leh jugok kutip hasil)

Susoh benar nok buleh parking musing musing cuti nie ....

ieyfa syifa said...

Busy nye kat rantau panjang. tak pernah lepas lagi ke sana.

eMMe said...

Cikgu Rashid, best kan shoping kat Rantau Panjang...hehehe..rugi kalo bwk duit skit, heeee... nasi kerabu kat sane terbaek!!!! tapi jauh le Kelantan....

Mardhia Yusof said...

ouhhh..lahir kat situ ye..
tak pnah smpai lagi rantau pjg even slalu balek kampung..issk.
insyaAllah..nak pegi jugak satu hari nnti..

alaaa..pegi jauh2..belinya cuma limau siam 2 kilo je?
hehehe..durian siam xde?;p

cik jue tomey said...

erm...........dah lama tak pegi rantau panjang sbb jauh dr psir mas..

dulu slalu pegi kt situ masa tgh praktikal tnb....lepas habis keja..klu pakcik2 tu brenti kat tnb r.pnjg leh ah g jalan2...minum2..hehe

org suruh keje..kite g melilau..siap shopping lagi tuh...kui3..

Rashid said...

nasha sanza
nasha .. kena singgah kat rantau panjang .. ia pasti menggembirakan hati orang pompuan bila kat sana ..

Rashid said...

Lady Windsor
a‘ahh lady. Berkelana kat sana ..
6A1 SIS ada buat group? owhh iyake .. kena terjah ni ..

Itu pulut ayam goreng siam punya menu … memang best!!

Rashid said...

pB
hehe .. tempat parking cam kuala terengganu kot ..

Rashid said...

ieyfa syifa
Memang kalau musim cuti gitulah .. sibuk sangat. Nak parkingpun susah. Tapi sekarang dah ada tempat parking. Luas .. kat belakang mydin.

Rashid said...

eMMe
eMMe memang best .. orang pompuan kalau pergi sana kena bawa paling kurang RM500 .. haha!! itupun belum tentu cukup

Rashid said...

Mardhia Yusof
Mar kena sampai kat RP .. rugi tak pegi sana ..

p/s - tentu tak muat kereta kalau mar shopping sana ..

2 kilo limau siam dah cukup .. orang tempatan kan ..

Rashid said...

cik jue tomey
cik jue .. kita kat kelantan memang gitule .. dah biasakan ..

oowhh suka melilau ni ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Search