Followers

27 April 2010

Kekuatan dan ketenangan ketika bersujud


Tadi semasa baring-baring, lepak-lepak atas katil.. capai majalah Solusi, edisi terbaru April 2010. 

Jom kita kongsi dan refresh akan manfaat dan kelebihan sebenar bernafas ketika sujud  dalam solat yang diakui oleh pakar perubatan.



Antaranya;

1. Melegakan sistem pernafasan.  
2. Membetulkan buah pinggang yang terkeluar sedikit dari tempat asalnya.  
3. Membetulkan bahagian peranakan yang jatuh.  
4. Melegakan sakit hernia.  
5. Mengurangkan sakit senggugut bagi wanita ketika haid.  
6. Melegakan bahagian paru-paru daripada ketegangan.  
7. Mengurangkan kesakitan pada pesakit apendiks atau limpa.  
8. Kedudukan sujud paling baik untuk berehat dan mengimbangi lingkungan bahagian belakang tubuh. 
9. Meringankan bahagian pelviks.  
10. Bagi wanita, gerakan otot itu menjadikan buah dadanya lebih baik, mudah berfungsi untuk menyusukan bayi dan terhindar daripada sakit buah dada.  (perhatian!!! utk orang pompuan...)
11. Mengelakkan pendarahan otak jika  tiba-tiba menerima pengepaman darah ke otak secara kuat dan mengejut, dan juga akan terhindar penyakit seperti apoplexia rupture of blood vessels. (penyakit apa ni?. adoii …)

    p/s -  Ketenangan dan kekuatan ada di sana…

    24 comments:

    wanhairi said...

    yup betol...tak ada pekerjaan yg kita buat"kepala di bawah" kecuali ketika sujud!!

    GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

    thanks 4 sharing

    AnnFrendly Garden said...

    salam...
    wah.. banyak manfaat bersujud ni..
    baru tahu...
    bagus enrty cikgu nie...

    ermm.. sebenarnya solat tu untuk diri kita juga kan cikgu..
    segala bacaan dalam solat adalh doa untuk kita..

    Awek Tocang said...

    thanx for sharing~

    husnazainal said...

    kadang2 kite tak sedar kan..

    nabila said...

    info menarik!!! nice

    LotsOfLove-Pearls said...

    Tok..
    Tok..

    Hehehe..
    Thanks ke blog saya.

    Saya datang berkunjung..

    Ngeeeeeeee..

    *sharing is caring..

    tunbegia said...

    binatang pun pandai sujud kanns,

    salamm,

    Rashid said...

    wanhairi
    Yup! hanya sujud… rendahnya diri kita..

    Rashid said...

    Gadis Kampung SEpara sedar
    sama-sama ..

    Rashid said...

    Annfrendly
    salam..
    Benar ann. Banyak hikmah sebenarnya dalam solat. Ia utk diri dan orang lain juga.

    Rashid said...

    Awek Tocang
    sama-sama b.. b comel tocang tu.. hehe

    Rashid said...

    husnazainal
    ia husna.. kita manusia yang sering lupa. so.. kena refresh sekali-sekala..

    Rashid said...

    Nabila
    nice.. (sambil hirup air tembikai)

    Rashid said...

    Lotsoflove
    Saper tuuu? oooo awak.. sila-sila.. buat macam rumah sendiri ya.

    Rashid said...

    tunbegia
    salam..

    Binatang itu seolah-olah tau..

    Rozuan Ismail said...

    sebagai seorang budak biologi,saya mengakui kebenarannya..anda boleh melihat dalam post saya sebelum ini tentang penemuan saintis terhadap solat..sangat mengkagumkan terutamanya sujud..

    MaizaC'Joe said...

    Assalamualaikum

    selain dari semua itu.. bersujud menghadapnya begitu menenangkan... cute lak tengok unta tue.. Kuasa Allah.. thanks for sharing..

    Catwoman said...

    Salam Cikgu Rashid.....

    Yuhuuuuuuuu, Zma dtg ni....kopi O secawan!! Hihihihi.....


    **Besar sungguh manfaat / faedah bersujud dlm solat. Allahu Akhbar....

    Thanks cikgu sbb beri panduan yg berguna ini kpd sy dan kwn2 lain.

    :)

    LiNda said...

    Rashid...

    Sangat unik kehidupan ini , kann..kann...

    Setiap atur langkah dan perbuatan ada maksud yang tersurat dan tersirat .

    Rashid said...

    Rozuan

    hmm hmm.. iyakan. Orang biologi tentu lebih tau tentang kajian ini.

    T.kasih rozuan ..

    Rashid said...

    Maiza

    hehe.. unta tu je ke yang cute..

    alaaaa tak acile maiza. nak juga..

    Rashid said...

    Zyma
    salam
    uisssss datang je terus minta kopi. Datang je minta kopi.. ingat sini kedai kopi ek zyma?

    yup sekadar perkongsian ..

    Rashid said...

    Linda

    Betul tu linda. Setiap apa yang berlaku, gerak apapun sebenarnya ada sesuatu yang tersirat..

    linda.. tqqqq ..

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Search