Followers

15 February 2011

Otak wanita akan terangsang …

Baca satu dapatan kajian:

Menurut Dr John Marsden, pakar psikologi London, otak wanita akan terangsang dengan sempurna tatkala berbicara dengan individu yang disukai. Rangsangan tersebut mendorong jantung untuk berdegup tiga kali ganda lebih cepat berbanding keadaan biasa sekaligus menyihatkannya. Bukan itu saja, ia juga meningkatkan peredaran darah ke seluruh tubuh terutama di bahagian pipi dan organ seksual yang mewujudkan perasaan bahagia ke dalam diri wanita berkenaan.



Aku cuba mengamatinya. Rasanya agak setuju dengan kenyataan pakar psikologi itu. Bagi aku, otak sesiapapun biasanya akan segar bugar (terangsang?) dan aktif bila berbicara dengan seseorang yang disukainya. Bila berbual dengannya akan rasa gembira. Rasa bahagia. Pasti nak senyum .. dan ideapun datang je. Mengalir terus. Masa berbualpun tak terasa lamanya. Rasa sekejap je.

Kontrasnya bila berbicara dengan orang yang tak disukai (mungkin ada sebabnya tak berapa suka) tentu akan rasa tak selesa. Rasa resah gelisah. Bila berbicara rasa nak cepat je tamatkannya. Ada-ada je alasannya. Mukapun takde cerianya .. dan sudah tentu otakpun akan rasa kaku dan beku. Cepat mengantuk. hehe ..

Bagi aku, berbicara dengan orang yang kita suka tak semestinya berdepan muka. Tak semestinya perlu menatap mata …

Walau sekadar berbalas komen kat entripun kalau orang itu adalah orang yang kita sukai, ia akan berikan kita rasa ceria. Malah boleh buatkan kita senyum.  Seolah-olah sedang duduk berdepan dan dah kenal lama...

p/s – selalu juga senyum bila beri komen kat blog teman-teman …

24 comments:

fadhdeela said...

cun awek tu..hiihi :P

Meh singgah: Betul ke kuda leh stim tgk manusia???

mardhia yusof said...

betul!
memang rasa sangat happy,teruja bila jmpa si dia. hehe.
even bangun pagi2.mesti senyum.sbb asyik ingat nak kawin je. hahaha.
da jadi habit bila pagi2 kena ada morning smile. kalo x,rasa cam xkena.
ransangan otak memang hebat kan. subhanallah.

Marzalina said...

intan suka berbicara dengan seseorang...orang tu ialah...hehe..cikgu ler... :p

HonEyBuNNy said...

salam cikgu.....ada benar juga kebenaran pakar itu.....ila pun setuju...;-)

NaniE said...

betul. saya sokong

Ada Dalina said...

a'ahla..betulllll...br sy perasan! hehehehe....

bahagian saat itu.... :D

Anonymous said...

Cikgu...cikgu senyum panjang dak terima komen dari saya?errr...ngeee...

a'aa, kalau kita sembang dengan orang kita suka, rasa hati berbunga-bunga, siap dengar kicauan burung lagi, bunga2 tulip berterbangan...owhhh 5 hari pun, rasa 5 minit je...eceh

afida anuar( sorry cikgu, terpaksa guna proxy kat opis, saya tak leh masuk blog cikgu pasal malware tu...adeehhh)

Adinda Amy Sensei said...

as salam cikgu...

saya wat blog baru tauu...sebab blog lama tuuu akaun gmailnya tak bole bukak...ada masalah..isshh...nak tak nak kene wat blog baru je laa..

nanti singgahla kalo free ekk..

http://kilauancintasangratu2011.blogspot.com

link2 tau..hhe

*luv Syahnia* said...

mud skang : tgh snyum smpai tlinga
sbb heppy mmberi komen dsini..hehe

Rashid said...

marzalina
owhhh yake intan .. terima kasih ..

lama kita tak borak kan intan .. insyaAllah nanti ada ruang ek ..

Rashid said...

marzalina
owhhh yake intan .. terima kasih ..

lama kita tak borak kan intan .. insyaAllah nanti ada ruang ek ..

Rashid said...

Honeybunny
Tu le ila .. pakar tu kan buat kajian .. kerja dia ..

Rashid said...

Nanie
okey nanie .. so selalulah berbual ngan orang yg disukai ..

Rashid said...

Ada Dalina
Dah .. saya dah dapat rasakan Ada Dalina sedang senyum … teringat le tu..

Rashid said...

Amy sensei
Amy ..saya dah buka .. follow balik ..
Nanti saya link kan ..

Tentu sedihkan .. tapi takper yang penting teruskan berblog ..

Rashid said...

fadhdeela
hah! ke sana pula dia ni .. ada je ..

Rashid said...

mardhia yusof
Mar .. sabar. Tak lari gunung dikejar .. tapi kalau kejar kuda lari tak tentunya..

Rasanya orang nak kawen ni .. buat apa saja senyum je .. kan mar? kena marahpun senyum .. tengah basuh pakaianpun senyum .. masakpun senyum .. mak panggil namapun senyum .. haha!!

Rashid said...

luv syahnia
eeeeeeeee bahaya tu syahnia .. senyum senyum biasa je le ..
Syahnia buatkan saya senyum juga .. ;-)

mardhia yusof said...

btul!
pandai cikgu.
kdang2 duk depan laptop pun leh senyum sorang2.
aha.

Cikgu Nurin said...

Cikgu...betul..masa bercinte dolu dolu..la ni nak rasa gemuruh pun dah tak sempat...ha ha ha...

azizul said...

info yang menarik

sudilah baca entri terbaru saya:lambretta review

Rashid said...

mardhia yusof
hah! senyum sorang-sorang depan laptop? bahaya tuuu mar .. camana agaknya mar senyum sorang-sorang ?? jap nak bayangkan ..

Rashid said...

cikgu nurin
hehe .. iyalah. kan skrg ni cikgu nurin semakin sibuk ngan pelbagai perkara. Tak sempat kot nak fikirkan ..

Rashid said...

azizul

okey zul. Nanti sy pergi sana ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Search