Followers

21 October 2009

Berlari atau jogging – mana yang lebih berkesan?

Menerusi kaca tv dan juga majalah, kita selalu dipertontonkan betapa berjoging mampu menurunkan berat badan. Hakikatnya, ada juga yang berjoging setiap hari, tapi berat badan masih tak juga berubah. Masih maintain gitu.


Sebenarnya, menurut kajian (Ruangan sihat - majalah harmoni keluaran terbaru) - berjoging hanya sesuai untuk mempromosikan gaya hidup sihat je. Hasil kajian mendapati jika ingin menurunkan berat badan, joging bukanlah jawapan yang tepat!. Ini kerana jika nak lihat kesan dari aktiviti berjoging, seseorang itu perlu berjoging selama 3 jam setiap hari. (uisss 3 jam. lama tuu – lama bagi mereka yang jarang-jarang berjoging jauh. Bagi aku biasa je tu.. ehemm boleh percaya ke? )


Menurut kajian itu lagi, apa yang sepatutnya dilakukan ialah berlari laju selama 15 ke 20 minit. Jika tak dapat berlari di balapan atau trek joging kawasan taman, lakukan saja di rumah. Caranya mudah je.. “Angkat lutut hingga ke paras dada dan lakukan pergerakan berlari (airbike?). Lakukan selama 60 saat. Rehat 20 saat dan ulangi untuk 8 atau 10 set”. Ingat! sebanyak ‘8 atau 10 set’ bukan 1 set okeh.

Agak-agak beginilah cara pergerakan berlari laju yang dicadangkan ..


Aku senyum je. Senyum kerana melihat angka ‘8 atau 10 set’. Aku rasa ramai kalangan kita bukan nak kata 8 atau 10 set, satu setpun tak tentu boleh buat lagi. Kalau mampu buatpun tentu rasa terseksa semacam je. Mungkin ada orang tu sekali je buat dah terkulai layu. haha!!


p/s - Ada seorang kawan, bila diajak berjoging atau berlari, senang je jawapannya, "lebih baik joging atas katil je... zzz ... ” adoiii..

41 comments:

Tirana said...

Cikgu Rashid,

mula-mula buat satu set dulu, kemudian tambah dari sehari ke sehari. Kalau mula terus buat 10 set, memang terasa bagai nak putus nyawa..hehehe

Marzalina said...

lamanya intan tak jogging..sejak kasut sport intan rosak..intan dah tak jogging lagi. rindu rasanya nak lari2 nih hehehe..sambil menghirup udara segar. kawan2 kat sini semuanya dah rajin ke kelas areobik..intan pulak yg malas..hehehe...jom..temankan intan jogging boleh? :p

p/s: waa..tak laratlah jogging sampai 3 jam..penat intan nanti hehehe

Wawa_Nadwa said...

wawa setuju dengan kawan cikgu tu.
muehehhehe!
=P

rase nk mula jogging la.
tp taktau lagi bile nk mula tu..
ashik tangguh je.
ni badan bagai di pam pam pamm..
membesar bagai johan.
hiks!

~amy liana8886~ said...

joging letih la..sy lebih suka main tali skeping (xreti eja) hehe..main cpt kuar peluh..xsemput..

pB said...

bukan susah mana pun

tapi susah nak buat

Ija1202 said...

salam cikgu, nampak gayanya lepas ni kena berlari la pula..tapi, sudah tentu cepat penat...10 minit pun belum tentu larat..hehhehee

Mawar_berduri said...

wah..bagus info ni ...baik untuk kesihatan ... ;)

cat said...

:) rasa macam nak ketawa. ehem..
Kalau dah balik kerja pun dah lewat petang, bila masanya berjogging tu?
unless, bangun awal2 pagi dan jogging.
ubat untuk kurus: kurangkan makan :)

Rashid said...

Tirana
Itulah sebaiknya kak Tirana. Pelan-pelan.
Saya pernah menjadi ahli gym.. tapi kat sana, diorang tu terus asak bukan main lagi. Hari pertama pula tu. Alasannya nak bagi pecahkan lemak jahat dan biar kasi nampak otot-otot badan. adoiii.. penat giler.. Balik je terus zzzz. Tapi lepas tu, okey je.

ishh rindu pula nak ke gym ni..

Rashid said...

Marzalina
Intan.. tu lama tak jogging. tapi maintain slim je. kalau selalu jogging. hah!! kan kan..
Kelas aerobic? ishh seronok tu. Ada muzik lagi.. dangdut pula tu. lagu apa tu.. "aku suka dia mak.. aku rindu dia mak.." nyanyian iwan & amelina. haha!! bertambah semangat kelas aerobik tu.

Jom-jommm.. tapikan saya rasa, kalau intan jogging sama saya, confirm tak jauh intan jogging. Sebabnya intan asyik nak borak ngan saya je.. hehe..

Rashid said...

Wawa Nadwa
uisss. wawa ni tentu ‘kaki jogging atas katil juga ni..’ kan wawa. eee malu nak ngaku ek.

Wawa, ada orang tu .. asyik rancang je nak jogging. Tengok tengok dah masuk 2 tahun. Satu haripun tak ada dia jogging... aduyai..

Rashid said...

amy liana
ooo main tali skipping. sayapun ada beli tali tu.. rasanya tak berapa best le main tali skipping sebab tak boleh tengok orang sekitar..tak boleh tengok alam sekitar.. suasana indah .. tambah-tambah nak hirup udara segar (iyake ni?)

Rashid said...

pB
yup! senaman tu tak susah. Kita je yang susah nak buat. Mesti ada yang terguling-guling .. tercungap-cungap..
tak cukup oksigen.. kan pB.

Rashid said...

ija1202
uisss 10 minit je. alaaa kejapnya. Baru nak tarik nafas dah abis dah. Tak sempat nak panaskan badan lagi.

Ija, kalau saya..10 minit tu baru je warm-up. Baru je lari untuk warm-up. Belum masuk lagi bab nak lenturkan sendi-sendi badan.. nak gelek-gelek pinggang..

Nampaknya ija kena belajar senaman ngan saya ni..
ahakss! (macam hebat sangat cikgu ni..)

Rashid said...

Mawar berduri

Iya mawar (berduri? adoii bahaya ni. naper berduri? bagi le 'haruman mawar' kan elok.. hehe.)

Mawar, sama-sama kita menjaga kesihatan. Kerja seharian, duit ribu-ribu tak ada gunanya jika kerap kali bermalam di rumah yang ‘banyak katil’.. kan kan..

Rashid said...

cat

“kalau dah balik kerjapun dah lewat petang..”

hanaaaaaaaaaa.. eeeeee tu saja le tu. dushh dushhh…
okey, hari minggu saya nak bangun awal pagi.. nak jogging.. janji ni hana.. (janji sambil senyum..)

Zyma Saad said...

Salam Cikgu Rashid....

Zyma dtg ni....berlari tidak, berjogging pun tidak. Sy hanya b`jalan je....OK ke??

Kira kelaur peluh gak la,Cikgu.
:)

MaizaC'Joe said...

Salam Rashid

alamak!! asyik kerja.. kerja.. kerja tak hengat jogging. haha!! kasut sport pun dah berlari ke mana dia. tuannya masih di sini.. asyik mengadap komputer aja... adus.. mcm mn.. emm.. lps nie kn start la.. ewah.. tiap2 thn brazam begitu.. last2 tak jadi.. alasan bzy.. hari minggu ee.. malas nak keluar.. areobik kt rumah aja la.. menari2 ker.. lompat2 ker.. kemas rumah mesti..

klu dpt jongging di tepi pantai kan best...

-maiza-

su said...

alamak....putus nafas kalo gitu gayanye! hahaha....

mcm mane pon, bgs info ni...nk try gak la...huhu..

HonEyBuNNy said...

hahhaha...ila pn pilih joging ats katil..huuhu...ZZZZzzzzzz........bg ila..bila kita berjln pn da ok r..naik turun tga ke..uhuhu

HonEyBuNNy said...

hahhaha...ila pn pilih joging ats katil..huuhu...ZZZZzzzzzz........bg ila..bila kita berjln pn da ok r..naik turun tga ke..uhuhu

ZULKIFLI BIN MOHAMED said...

Salam Rashid,

"apa khabar demo le nih ?"...

mountdweller said...

Salam Rashid.

Sekiranya ada pilihan lain, bagi uncle berenang adalah yang terbaik sekiranya ada tempat. Sungai atau pun kolam.

Rozita said...

saya jalan2 je
3x keliling padang...pastu balik la
ok tak?

LiNda said...

Ooo.. terror arr jogging 3 jam.

saya pun boleh gak .

Jogging 1jam + 2jam rehat . hahaa

Rashid said...

zyma saad
salam zyma.. eeee berlari tak jogging tak. saya ingatkan tadi meniarap apake.. hehe
alaa kalau sekadar jalan-jalan tu apale. kuar peluh sikit je..

Rashid said...

MaizaC’joe
hah! kasut sport tu kalau boleh cakap.. dia dah cakap awal-awal, “eeeee naper le tuan aku ni. masa pilih aku dulu tu bukan main lagi. sanggup beli aku yang mahal & comel ni. tapi.. tapi sepanjang ingatanku, aku ni dibawanya setahun sekali je.. hehe. kelakar le tuan aku ni”

maiza, takper. berazam tu dah kira berjaya dah.. ada juga perancangan.. ahaksss (gelak besar)

tepi pantai? adoii jgn disebut .. rasa nak terbang terus kat sana..

Rashid said...

Su
ishhh tu su belum cuba lagi tu.. kalau dah cuba rasanya nak buat lagi. tapi bila nak buat tu.. buat dalam keadaan santai k.. rileksss!!

Rashid said...

Honeybunny
uissssss.. dushh dushhh ila. Adake cam tu pula.. suka katil le ni.. kan kan..
ila, betul tu. naik turun tanggapun kira okey.. tapi kalau berlari naik turun tangga lagi okeykan.. hehe (awas!! jgn lakukan sebegitu..)

Rashid said...

Zulkifli
salam zul.. baik-baik je.. duk santai-santai ni. Hari jumaatkan. cuti..

Rashid said...

Mountdweller
salam uncle.
Iya sayapun suka berenang. Tapi sekarang ni tak ada peluang pula nak pergi berenang..
rindu le uncle nak berenang..
Nampak gaya kena cari sungai yang selamat.. or kolam? hehe.. kolam kat hotel kot..

Rashid said...

Rozita
haha!! jalan-jalan keliling padang je… padang apa tu ita? padang bola jaring ke? hik hik!! jangan mare.. saya terketawa.. 'ter' tau..

Rashid said...

Linda
Linda, takkan tak kenal saya.. jaguh lari. Lari pecut lagi tu.

Terbayang akan Linda jogging.. jogging selama 1 jam.. tapikan langkah kaki tu rasanya slow motionnnn je.. hehe

LiNda said...

Hellooooo....

i noe u..

Jaguh Lari Pecut !

But... itu 10 tahun yang lalu okeh .

Now.. dah 10 tahun berlalu, larat lagi keee ?

wakakaka

Rashid said...

Linda

ellloooooooooo awakkkk..
Itu 10 tahun yg lalu. Belum habis belajar k. Sekarang dah kerja. Penuh pengalaman dan senaman. so larian semakin laju, penuh bergaya. Orang tua-tua kata apa tuu.. pengalaman mematangkan diri dan larian. Orang sekarang kata, larian itu semakin bertambah mutu, gaya dan keunggulan. ahakkss

fresh orange..

HonEyBuNNy said...

hahhhaha..ila xkn lakukn gtu..kang patah lg kaki ila neh..uhuhu

lalink7 said...

yeke cikgu?
harini jugak sy praktikkan..
bestnyer......
8-10 set je?
20 set baru ok nieh cikgu..heheh

Rashid said...

Honeybunny
hehe ila jangan risau.. kan saya ada.. siap dengan pelbagai jenis ubat ni. tapi saya akan pastikan itu semua takkan berlaku k..

Rashid said...

Lalink7
ehemmm 20 set? hehe..

rasanya bila lalink pakai je seluar sukan terus zzzz... tak sempat nak buat satu setpun..

Signorina Syima said...

kalau jogginf tak effisien... lari laju... camana pula kalau skipping 100-300 kali sehari??

boleh kurus?

Rashid said...

Signirina syima
skipping 100-300 kali? ahakkss!! tentu badan bertukar jadi salman khan.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Search