Followers

08 October 2011

Bajet 2012 .. Adakah pegawai kerajaan berpuashati?

Masih merenungi ucapan Perdana Menteri berkenaan apa yang diperolehi kakitangan awam .. maklumlah akukan salah seorang pegawai kerajaan. hehe



Bajet 2012 akan memperkenalkan Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam atau SBPA yang akan menggantikan Sistem Saraan Malaysia atau SSM. SBPA ini mempunyai elemen-elemen berikut:

Antaranya ..

1. Menambah baik struktur gaji penjawat awam melalui pembentukan gaji sebaris dengan mewujudkan lebih banyak mata gaji supaya penjawat awam terus mendapat kenaikan tahunan bagi tempoh yang lebih lama. Dengan itu, gaji maksimum bagi sesuatu gred adalah lebih tinggi daripada sekarang. Contohnya, jika di bawah SSM, bagi seorang guru pada gred DG48, gaji maksimum adalah 6,325 ringgit dan 39 sen, kelak, di bawah SBPA, gaji maksimum beliau akan meningkat 37.7 peratus kepada 8,710 ringgit. (wow!! terima kasih .. )

2. Tidak perlu lagi seperti dulu, seorang guru terpaksa menunggu sehingga 20 tahun untuk naik pangkat, sebaliknya sekarang, dalam skim baru mengikut time-based, seorang guru akan mendapat gred 44 pada tahun ke- 8 dan gred 48 pada tahun ke-16. (Terima kasih .. )

3. Kenaikan Gaji Tahunan tidak pernah disemak sejak 1991. Mulai tahun 2012, Kenaikan Gaji Tahunan penjawat awam akan ditingkatkan antara 80 hingga 320 ringgit mengikut gred. ( Sekali lagi terima kasih .. )

4. Penjawat awam yang menerima opsyen ke SBPA, akan mendapat faedah kenaikan gaji antara 7 hingga 13 peratus. (wow!! terima kasih terima kasih ..)

dan lagi ...  Umur wajib bersara dinaikkan daripada 58 kepada 60 tahun.  
Yang ditunggu-tunggu … Tambahan bonus setengah bulan gaji pada Disember 2011 ini. 

Aku tertanya-tanya adakah semua pegawai kerajaan berpuas hati dengan bajet kali ini?

Aku? ermm .. bersyukurlah ..  ini yang terbaik rasanya sejak dulu.

p/s – tak sabar juga nak tengok perinciannya nanti. 

8 comments:

ziraziz said...

Alhamdulillah..bersyukur dgn rezki drNYA..

zati embong said...

utk swasta,xpayah dgr pun xpe kot.

cik jue tomey said...

huhu...bila lah sy nk dpt keje kerajaan ni....mintk kpli pun tk lulus ujian mtest dulu..bukak nanti apply lagi lah...

Rashid said...

ziraziz
yup .. bersyukurlah kita seadanya ..

Rashid said...

zati embong
hehe .. jgn mare ek nanti cepat tua ..

Rashid said...

cik jue tomey
cik jue .. terus mohon. jangan cepat putus asa .. insyaAllah adalah tu nanti ..

Cik Su Life Cycle said...

wow.. suka la ek.. hehe.. bulan 12 ni jangan lupa belanja.. dah dapt bonus kan..

Rashid said...

cik su
okey. jom jom .. saya belanja. Nak makan apa .. bagitau je.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Search