Pagi – singgah gerai makan tepi jalan. Makan nasi berlauk. Lauk ayam. Sempat berbual dengan makcik pemilik gerai tersebut. Entah macamana tiba-tiba berbual mengenai ayam kampung. Gulai ayam kampung.
Menurut makcik, ayam kampung memang sedap. Cuma dagingnya liat sedikit berbanding ayam bandar. Harganyapun mahal sikit. Ada orang suka. Ada juga yang tak suka.
“Cikgu tau tak. Ada setengah-setengah kedai .. diorang masukkan ubat panadol dalam gulai ayam kampung.”
“Buat apa masuk panadol?” aku agak terkejut.
“Nak bagi ayam cepat masak. Dagingnya cepat empuk”, makcik tu selamba je bagitau.
Aku??? ubat panadol?? uisss ..
26 comments:
panadol? betul ker? alahai memacam peniaga ni...
Hahaha...macam2 ya, nasi berlauk panadol? Try makan nasi 'ganja' pulak, ada beza tak dgn nasi panadol tu Cikgu...
kenapa tak tanya áyam nie masuk panadaol tak?? heheheee
Pulak..isk...x penah pulak den dengar pasal ni, tapi kalau betul la... boleh mudaratkan kesihatan kita ni cikgu...
mak saya kalau masak ayam kampung memang tambang(bahasa ganu) lama atas dapur, dengan api kecik....
apa rasa???sedap?
ok?hehehe..mcm2 ye..;)
errr....
lau tak mudaratkan kesihatan takpe laaa
huhu,kalau cm2,makan gulai leh cepat baik demam la.haha
wahhh...yum..yum..sedapnya nasik berlauk..rindunya kt kg..pagi2 mkn nasi blauk..dasi dagang..nasi krabu...kt kl asyik jumpa nasi lemak endon aje...eiii...bosan.bkn sdp pun...
alamak, biar betul..saya pun suka makan nasi berlauk..gulai kerutub ayam kampung..alamak..
dulu pnah gak dgr
tp xtau tol ke x
Bapak
Itulah bapak .. sayapun terkejut gak kalaulah ia betul ..
Lady Windsor
Nasi ganja? biar betul ni lady ..
Adylia Qarissa
hahah!! mandai je adylia ni .. boleh tanya kat dr ayam ..
Afida Anuar
Tau taule fida. Mudarat ke tak .. kalau sebiji panadol rasanya tak ada kesan kot. Kalau 20 biji panadol tak tau le pula.
ooo tambang tu sama ngan mereneh ek ..
Mardhia Yusof
Mar .. rasanya memang sedap. Mar .. saya ni kalau makan nasi lauk apapun rasa sedap semacam je ..
nurkaloi
Rasanya tak kot .. kalau sebiji dua ..
zati embong
Kalau makin baik demam takpe le. Takut makin fening feningggg …
cik jue tomey
nasi dagang? aduaiii sedapnya. tambahan nasi dagang terengganu .. empuk ..
Nasi lemak endon? camana rasa ek .. geli ke? hehe ..
NaniE
Gulai kerutub ayam kg .. uisss meleleh air liur ..
Jue
Mungkin satu dalam satu negeri kot. Kan peniaga suka jimat kos.
Rasyid, nasi ganja tu ada kat Perlis, depan office saya ada nasi beringin, setiap hari makan x pernah jemu, macam berhantu..hahaha ada berani?
cikgu, lady pernah dengar sal panadol tu..
tu untuk melembutkan daging ayam tua.. bapak ayam tua dagingnya liat sgt2.. kdg2 org letak sudu.. mcm2 :D..
tp petua sudu tu betul kot kalau difikirkanscr saintifik..
lady windsor
oooo ingatkan nasi apa tadi. baru dengar nama dia ..
ermm. nak cuba juga rasanya .. tapi fikir 2 kali kot. haha!! takut ketagih ..
LadyBird
Daging ayam tua .. mungkin juga.
Macam orang juga ya. Makin tua makin liat .. ahakss!!
letak sudu? saintifik .. macamana ek?
lupa nk ckp ari tu...selain panadol...cik jue pnh baca..n pnh tgok jgk lah chef kt tv..dia masukkan air coke ms memerap,untuk empukkan daging...sblum di panggang...pelik jgk.tp mgkin ni tektik2 baru masakan la...
Panadol digunakan utk mlmbutkan daging gulai ataupun ayam kg. .Kbnyakan d rumah2 knduri pn pakai panadol juga. .tp jgn letak sebiji.. Kang hancur pula tu daging2
Post a Comment